Hlavní obsah

Světlana Lazarová připravuje v Divadle Kolowrat hru Dva na houpačce

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní americkou divadelní hru Williama Gibsona Dva na houpačce zařadilo do svého repertoáru pražské Divadlo Kolowrat. Režie se ujala Světlana Lazarová.

Foto: Jiří Skupien

Jitka Osička a Jan Horák.

Článek

Konverzační studie vztahu muže a ženy aneb Groteska mileneckých omylů se v roce 1962 dočkala filmového zpracování, v němž herecky excelovali Shirley MacLain a Robert Mitchum - film získal dvě nominace na Oscara.

Jerry přijíždí do New Yorku, aby zapomněl na své rozpadající se manželství. Na večírku potká záhadnou a charizmatickou tanečnici Gitu a mezi nimi to okamžitě zajiskří. Podaří se jim uniknout nástrahám mileneckých omylů? Je možné nastartovat nový život? Někdo tě k tomu musí rozhoupat. Někdo tě musí přenést přes tvé vlastní peklo. Někdo ti musí pomoci dotknout se nebes. Strhující příběh dvou spřízněných duší. Mezi láskou a nenávisti odhalí oba svoji pravou tvář.

Absolventka Divadelní konzervatoře v Plovdivu (1982) a FAMU v Praze (1991) Světlana Lazarová spolupracuje jako autorka a režisérka s Českou televizí, TV Prima, produkčním studiem MGB, Fontis TV, The World Circle Foundation či Herafilmem. Celá hra stojí na dvou protagonistech, režisérka se rozhodla pro Jitku Osičku a Jana Horáka. Choreografie a kostýmy jsou díkem Anny Čumpelíkové, hudbu složil Felix Slováček.

Jitka Osička je divadelní a filmovou herečkou, zpěvačkou, improvizátorkou a básnířkou. Absolvovala obor Muzikálové herectví na JAMU v Brně. Působí na divadelních scénách po celé České republice, kde ztvárňuje desítek postav pestrého žánrového zaměření.

Je obsazovaná do filmů a TV seriálů (například Znamení koně, Collet, Vyprávěj a další). Smysl tvorby nachází v improvizaci, od roku 2018 prezentuje autorský projekt s názvem Pohybové obrazy. Jedná se o ztvárnění obrazů, soch, kaligrafií do prostoru. Jejím dalším projektem jsou Impro Woo večery ve stylu One woman show za doprovodu bubeníka.

Jan Horák vystudoval Divadelní akademii múzických umění v Praze. Jeho hereckými pedagogy byli Jaroslava Adamová, Ladislav Mrkvička a Věra Galatíková. Od roku 2007 do 2013 působil ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti.

Jako profesionální herec se velmi věnuje divadlu jednoho herce a vytváří one man show, se kterými cestuje po Česku, Slovenku a Itálii (Například František blázen, příběh o svatém showmanovi, o sv. Františkovi z Assisi, který chtěl být skromný, a šly za ním davy. Je to autorský projekt inspirovaný narativním divadlem Daria Fo). Hraje na různé na hudební nástroje - klarinet, saxofon, flétna a kytara...

Premiéra hry Dva na houpačce se odehraje na komorní scéně Divadla Kolowrat, které sídlí v podkroví Kolowratského paláce na Ovocném trhu v centru Prahy, v úterý 10. prosince, veřejná generálka v úterý 26. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám