Hlavní obsah

Svět techniky zve na výstavu Síň slávy olympioniků Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expozice seznamuje návštěvníky Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice s šesti významnými vrcholovými sportovci Moravskoslezského kraje. Mohou se s nimi seznámit v podobě kompozice maket v životní velikosti a dozvědět se o jejich sportovní historii a také přítomnosti.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.7, 2016. Výstava Síň slávy olympioniků v Moravskoslezském kraji. Kompozice maket sportovců v životní velikosti.

Článek

Návštěvníci si mohou v budově Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice prohlédnout makety sportovců v životní velikosti. A seznámit se s šesti olympioniky Moravskoslezského kraje.

Nejvýznamnějším sportovcem této kolekce je Emil Zátopek (19. 9. 1922 - 21. 11. 2000), který je čtyřnásobný vítěz olympijských her a jenom z OH v Helsinkách v roce 1952 přivezl do tehdejšího Československa tři zlaté medaile z běhu na 5 km - 14:06,7, z běhu na 10 km - 29:17,05 a z maratonu - 2:23:03,2.

Na stejné olympiádě zvítězila Dana Zátopková (19. 9. 1922) v hodu oštěpem výkonem 50,47 metru - také v roce 1960 na LOH v Římě obsadila skvělé druhé místo.

Slavným sportovcem kraje je rovněž Vítězslav Mácha (16. 4. 1948), zápasník v řecko-římském stylu proslavil Československo svými stabilními a dlouhodobými výkony v zápase. Začínal ve Vítkovicích a následně přešel do stejně slavného sportovního klubu Baník Ostrava. Z olympiád dovezl zlato v roce 1972 z Mnichova a v roce 1974 stříbrnou medaili z Montrealu. Byl dvakrát mistrem světa. V současné době je stejně výborným holubářem. Do síně slávy Moravskoslezského kraje byl uveden 6. března 2007.

Z mladší generace olympioniků je na výstavě uveden skokan na lyžích Jakub Janda (27. 4. 1978). Špičkový český závodník, který jako první vyhrál v roce 2006 Světový pohár. Na mistrovství světa v Německu (Oberstdorf) získal stříbrnou medaili na středním můstku a bronzovou medaili na velkém můstku. Českou republiku reprezentoval na zimních olympijských hrách v roce 2002 v Salt Lake City, 2006 v Turíně, 2010 ve Vancouveru a 2014 v Soči.

Jaroslav Bába (2. 9. 1984) se narodil v Karviné, trénoval ve Vítkovicích. Věnuje se atletice, skoku vysokému. Zúčastnil se letních olympijských her v roce 2004 v Aténách, 2008 v Pekingu a v roce 2012 v Londýně. Jeho osobní rekord je 237 cm v hale a 236 cm pod otevřeným nebem.

Nejmladší představenou olympioničkou je plavkyně Barbora Závadová, špičková závodnice z Ostravy. Studuje sice vysokou školu v Praze, ale stále závodí za Klub plaveckých sportů Ostrava. Jako první česká sportovkyně si již v roce 2015 vyplavala nominaci k účastni na letních olympijských hrách v Rio de Janeiru.

„Expozice je vyjádřením pocty významným sportovcům Moravskoslezského kraje, kteří dosáhli vynikajícího umístění ve světovém měřítku. Těší nás, že výstava představí jejich sportovní úspěchy, a umožní například dětem v Ostravě nechat se inspirovat k aktivnímu trávení volného času,” řekl při vernisáži v pátek 1. července Martin Štěpánek, náměstek primátora města Ostravy.

Makety sportovců mohou návštěvníci zhlédnout také na šesti zajímavých turistických místech Ostravy: Bolt Tower - Emil Zátopek, ZOO Ostrava - Vítězslav Mácha, Slezskoostravský hrad - Jakub Janda, Věž Nové radnice - Barbora Závadová, Trojhalí Karolina - Jaroslav Bába.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám