Hlavní obsah

Svět snů, skutečnosti i kontroverze představuje Ústecký fotografický salon 2019

Novinky, Stanislava Dvořáková

Jako 223. výstava Klubu přátel a umění v Ústí nad Orlicí byl 14. června v Galerii pod radnicí uveden letní Ústecký fotosalon 2019, který tradičně přináší postřehy současného dění.

Foto: Stanislava Dvořáková

Že i současný svět lze vidět v růžové barvě dokládají skromné květy heřmánku.

Článek

Od 15. června je v Galerie pod radnicí v Ústí nad Orlicí otevřena výstava 22 fotografů, a to 6 členů Klubu přátel umění, 3 hostů a 13 studujících Střední školy umělecko-průmyslové v Ústí nad Orlicí, kteří se představili svými klauzurními pracemi.

K letní náladě tak přispívá reálný pohled zachycený fotoaparátem na krásu květů rámujících kouzelná zákoutí města a jeho okolí. Vedle současných záběrů lze projít ve vzpomínkách podobu dřívější krajiny i návrat k obnoveným, dávno zapomenutým místům.

Ožily cesty Zajíčkovým dolem, dnes Wolkerovým lesoparkem, místa pod Kubincovým kopcem, kde po léta stávalo máchadlo, které zaniklo s nástupem automatických praček. Chátrala i nedaleká studánka, kam se od dávných dob chodilo pro vodu. Obě místa jsou dnes zrekonstruována a opět se stala příjemným místem odpočinku. Jsou také připomenuty malebné textilácké domky Zahradní ulice, které jsou trvalou připomínkou textilní historie města. Současnost se odráží v blízké nově postavené tělocvičně, se zachycenými záběry ze zápasů juda.

V protikladu se skví historická krása zákoutí Prahy a řada fotografií připomínající daleké země světa.

Pro odborníky jsou připraveny tradiční fotografické techniky, pohled na záběry camery obscury a snové fantazie profesionálního fotografa.

Zajímavý, vybízející k zamyšlení, je pohled na 13 fotografií plakátů, které jsou klauzurními pracemi studujících místní SŠUP, jejichž tématy jsou kontroverzní i diskutabilní témata současného dění.

Dobového trendu štíhlých až hubených žen si všímá plakát s názvem Pro krásu se musí trpět, či Žena hubená a sexy, dvojí pohled na tetování představuje plakát Pod kůží a předsudky společnosti Výška není měřítko. K řešení závažných psychických problémů vyzývá znázornění Sebevražda, prášky a alkohol, nový nežádoucí směr chování Psychická šikana a V rukou tyrana.

Tito mladí lidé tak vstupují do společnosti viditelnými výkřiky proti ztrátě slušného chování a bezpráví. Touto formou předávají výstavě nejen ukázku svého výtvarného pojetí, ale navíc beze slov apelující upozornění na nežádoucí jevy.

Výstava, která potrvá do 5. července, tak naplňuje návštěvníka nejen krásou, ale i mementem upozorňujícím na klíčící zlo v lidském životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám