Hlavní obsah

Svatý Martin na klisně Hermíně přiveze Svatomartinské víno tradičně 11. 11. v 11.11

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze v pondělí 11. 11. můžete na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti potkat svatého Martina na bílém koni a zároveň ochutnat vína, která dostala možnost používat známku Svatomartinské. A to vše v rámci 13. ročníku Žehnání Svatomartinského vína.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Svatý Martin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti

Článek

Na jaká vína se letos můžeme těšit? Na to nejlépe odpoví Ing. Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra: „Letošní Svatomartinská vína se opravdu povedla a díky téměř ideálním podmínkám v době dozrávání hroznů jsou přesně taková, jaká mají být. Velmi aromatická, svěží, ovocitá a lehká. Za to, že i přes zpřísněné požadavky na kvalitu letos prošlo bezmála 90 procent přihlášených vín, letos vinaři vděčí nejen své šikovnosti, ale dílem i přírodě.“

Známkou Svatomartinské bylo letos při zvýšených nárocích na kvalitu ohodnoceno 366 vín od 97 vinařů a vinařských firem, dle kategorií je to 169 bílých vín, 105 rosé a klaretů a 92 červených vín. Na trh se tak dostane přes 2 200 000 láhví Svatomartinských vín.

Na Masarykově náměstí bude od 10.45 hodin připraven kulturní program, v rámci kterého přijede se svým doprovodem svatý Martin na jedenáctileté klisně Hermíně a připomenou nám téměř 1700 let starou legendu o plášti. Martin, osloven s prosbou o almužnu polooděným žebrákem rozetnul svůj plášť na dvě poloviny a jednu žebrákovi hodil.

Sváteční atmosféru svým vystoupením podtrhne Národopisný soubor Gymnázium Uherské Hradiště, na degustaci pak písněmi o víně naladí Mužský sbor Kudlovice, součástí programu bude také slavnostní obřad žehnání Svatomartinského vína.

Ve velkokapacitním stanu mohou návštěvníci od 11.30 hodin za doprovodu cimbálové muziky Kunovjané degustovat Svatomartinská a mladá vína ze 17 vinařství ze Slovácké vinařské podoblasti, připraveno bude téměř 60 vzorků vín. Nebudou chybět ani oblíbené husí speciality, připravena bude pečená martinská husa, polévka kaldoun, guláš z husích drůbků nebo smažená husí játra.

Vstupné 150 Kč zahrnuje sklenici na víno s logem Svatomartinské, tužku s logem Svatomartinské, 5 poukázek na víno, 1 poukázku na chléb se škvarkovou pomazánkou a katalog Svatomartinských vín 2019.

Žehnání Svatomartinského vína pořádá Region Slovácko a Městské informační centrum Uherské Hradiště. Akce je spolufinancována Vinařským fondem.

Reklama

Výběr článků

Načítám