Hlavní obsah

Svatý Kopeček ovládly čarodějnice

Novinky, Vratislav Konečný

Nádherné počasí přilákalo do zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce davy návštěvníků. A protože se blíží filipojakubská noc, měli tu čarodějnice a čarodějové stranický slet. Slétli se ze všech stran, a byli dobří, milí a užiteční, bavili a neměli mezi sebou žádné vády. I zvířatům počasí vyhovovalo.

Foto: Vratislav Konečný

Výra jste si mohli pohladit

Článek

Na čarohrátky bylo možno narazit hned za vchodem, tam se usídlilo několik pohádkových bytostí a přitáhly nejen malé, ale i dospělé. Zhoupnutí na čarovném koštěti vyzkoušela nejedna maminka, tatínkové se do hrátek moc nehrnuli, ti raději vychutnávali kelímkové lektvary uvařené z chmele, staletími vyzkoušené, volátka svažující.

Zoologická se rozšiřuje, většina zvířat má parádní výběhy, jen velkých šelem mi přišlo líto, slušel by jim větší plac. Největší nával byl u výběhu koz, kůzlat tu bylo nepočítaně, zrovna jako návštěvníků, někteří viděli, podle reakcí, toto domácí zvíře poprvé. 

Klokani se líně povalovali, na lidi procházející výběhem měli velmi ospalé názory, jejich společníci psouni to za ně museli vše ošéfovat. Ve společném výběhu opic a mravenečníků si opičí droboť udělala z mladých lovců termitů taxíky, jezdila na jejich hřbetech. 

Gepardi měli návštěvníky na háku, jen se vyhřívali na sluníčku. 

Co napsat o žirafách? Jsou krásné, elegantní. Ale to jsou všechna zvířata, jen se k nim musíme umět chovat a nepodílet se na jejich zániku, mnohé druhy jsou lidmi kriticky ohrožené. To kdyby se dalo vyčarovat, tolerance a úcta k přírodě, ale to čarodějové stále ještě neumějí. 

Pozornost budí i akvarijní sekce se žraloky. Ve výčtu by se dalo pokračovat dlouho. 

Reklama

Výběr článků

Načítám