Hlavní obsah

Svatováclavský víkend s velkými osobnostmi české kultury na programu hudebního festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmý ročník hudebního festivalu F. L. Věka pokračuje během svátečního svatováclavského víkendu. Pořadatelé připravili dva pozoruhodné komorní koncerty a posluchači, v nichž stále ještě doznívají dojmy z největšího festivalového koncertu v historii, se mohou nyní těšit na legendy české kultury.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Příznivci hudebního festivalu F. L. Věka se mohou o svátečním svatováclavském víkendu těšit na velké osobnosti české kultury.

Článek

Koncerty a interpreti

V pátek 28. září vystoupí v kostele Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách mezinárodně vyhledávaný varhaník a hráč na historické nástroje Jaroslav Tůma spolu s nositelem několika cen Thálie Josefem Somrem.

Jaroslav Tůma zahraje hudbu Johanna Sebastiana Bacha na nově zrestaurovaný varhanní positiv z roku 1878 a vzácný klavichord z roku 1787. Uměleckým přednesem ho doplní charismatický herec Josef Somr, který ocituje texty Petra Lotara, Charlese-Maria Widora a Alberta Schweitzer.

V neděli 30. září se festival vrátí zpět do Dobrušky. V kostele sv. Václava vystoupí světově proslulá sopranistka Gabriela Beňačková a v mnoha zemích světa známý kytarista Lubomír Brabec.

Pěvkyně Gabriela Beňačková byla od roku 1974 sólistkou Vídeňské státní opery, zpívala také v Metropolitní opeře v New Yorku nebo v milánském Teatro alla Scala. Pyšní se těmi nejvyššími státními vyznamenáními - Národní umělkyně, Státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti umění, od rakouské vlády obdržela nejvyšší umělecké uznání „Kammersingerig" Její vystoupení jsou stále silným uměleckým zážitkem.

Druhým, velice uznávaným, umělcem bude kytarista Lubomír Brabec, který patří k nejvýznamnějším koncertním kytaristům současnosti a odborné kritiky ho řadí k nejbrilantnějším kytaristům světa. Ovládá pestrou škálu loutnové a kytarové literatury a za svou kariéru natočil více než 30 CD. 

Oba koncerty začínají v 17 hodin.

Festivalový autobus

Pro majitele vstupenek a abonentek připravili pořadatelé zdarma festivalový autobus, který pojede na trase: Nové Město nad Metují, Rychta (15.45) – Dobruška, nádraží bus (16.00) – Dobruška, Laichterova (16.10) – Deštné v Orlických horách a zpět. 

Vstupenky

Vstupenky jsou v předprodeji na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují, on-line na www.kupvstupenku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám