Hlavní obsah

Svatomartinské víno poteče proudem. Ochutnat bude možné přímo od vinařů

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinaři z Čejkovic pořádají vždy 11. listopadu největší a nejznámější ochutnávku Svatomartinských vín v jižní části Slovácka. Ochutnávkami bude ale žít celý vinařský region. Kyjov a Strážnice přidají i krojované hody.

Foto: Zdeněk Šmýd

V Čejkovicích si s návštěvníky připíjí i sv. Martin

Článek

Mekkou Svatomartinských vín by se mohly zvát Čejkovice na Slovácku. Od prvopočátků si tuto značku právě zdejší vinaři vzali nejvíce za svou a každoročně plní seznam schválených Svatomartinských vín mírou vrchovatou.

Letošek není výjimkou a mezi 110 vinaři ročníku 2018 je více než každý desátý právě z Čejkovic.

Na zámku 71 vzorků

I proto se vyplatí 11. listopadu za otvíráním láhví Svatomartinského vína vyrazit do Čejkovic, kde ochutnávku každoročně hostí nádvoří místního zámku.

Letos akce nabídne 71 vzorků Svatomartinských ale i dalších mladých vín od téměř třicítky vinařů. Slavnostní začátek bude samozřejmě s odbitím jedenácté hodiny.

Další v Kyjově, Hodoníně, Strážnici či Vracově

Ve stejnou dobu ale začnou ochutnávky i v blízkém okolí. Tradičně to bude v Hodoníně u radnice, kde  každý rok představuje MAS Dolní Morava mladá vína Podluží a Hodonínska, ke kterým můžete zakousnout i martinskou husu.

Podobně tomu bude ve stejnou hodinu i v atriu informačního centra v Kyjově, před kulturním domem ve Vracově nebo u vinotéky rodiny Dobčáků ve Strážnici. 

Husí paštiku s brusinkami?

Slovácké penziony a restaurace nabídnou martinská menu a speciální nabídku si připravili vinaři v Hovoranech, kteří otevřou už 10. listopadu své sklepy. Kromě starších vín, které vás navnadí na následující den, ochutnáte třeba i husí paštiku s brusinkami za zpěvu mužských sborů.

V Kyjově nebo ve Strážnici si pak můžete ochutnávku zpestřit folklorem. V obou městech se uskuteční tradiční krojované hody.

Ve Bzenci i s bitvou

Velké oslavy chystá také Bzenec. Schoval si je ale na následující týden spojený se svátkem 17.listopadu, kdy bude město slavit od pátku až do neděle. Těšit se můžete na sklepy otevřené při svíčkách nebo tradiční bitvu napoleonských vojsk u zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám