Hlavní obsah

Svatohorské gymnázium pořádá Festival Divadla Dagmar

Novinky, Tomáš Bílek

Díky projektu Gymnázia pod Svatou Horou – Malé svatohorské divadélko 2016 se mohou Příbramáci těšit na divadelní hody. Ve dnech 16. a 17. listopadu proběhne, ve spolupráci s Hornickým muzeem Příbram, Festival Divadla Dagmar.

Foto: Divadlo Dagmar

Těším se, že mi brzy napíšeš

Článek

V Památníku Vojna v Lešeticích se odehrají ve středu 16. listopadu dvě představení:

19.00 Těším se, že mi brzy napíšeš…

Scénická koláž z příběhů žen vězněných komunistickým režimem. Textová struktura koláže vycházela z těchto knih a dokumentů - Tomáš Bursík: Ztratily jsme mnoho času… Ale ne sebe!; Růžena Vacková: Ticho s ozvěnami; Božena Kuklová-Jíšová: Krásná němá paní; Václav Vaško: Dům na skále; Antonie Hofmanová: Žijeme jen jednou; Dagmar Šimková: Byly jsme tam taky; Jana Roubíková-Švehlová: Dcery nepřátel státu; Ondřej Bratinka, Martin Boštík: Zkouška odvahy, příběhy nezletilých politických vězňů 50. let; Lenka Reinerová: Všechny barvy slunce a noci; Pavol Rankov: Matky; Adam Drda: Naději jsem za komunismu nepěstovala; dokumenty z procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice /Ministerstvo spravedlnosti, červen 1950/.

Hrají: Marcela Hadravová, Magdaléna Hniličková, Petra Hynčíková, Tereza Pachtová, Naďa Pajanková, Ivana Sedláčková, Jana Wertigová

Režie: Hana Franková

20.30 Pocit nočního vlaku

Dramatický text Radka Malého byl v roce 2006 oceněn čestným uznáním v soutěži Alfreda Radoka a Cenou Českého rozhlasu 3 Vltava. V roce 2007 byl realizován Českým rozhlasem jako rozhlasová hra v režii Hany Kofránkové. Knižně vyšel v roce 2008 v nakladatelství Větrné mlýny v edici Současná česká hra.

Hrají: Hana Franková, Tereza Pachtová, Jan Hnilička, Hynek Chmelař

Režie: Magdaléna Hniličková

Druhý festivalový den proběhne na Gymnáziu pod Svatou Horou v Příbrami:

19.00 Mezi dvojím zasyčením kosy

Karlovarské pověsti podle knihy Zdeňka Šmída Strašidla a krásné panny.

Hrají: Hana Franková

20.30 My zvířata

Scénické čtení z knihy My zvířata. Jedná se o románový debut Justina Torres. Kniha není nijak rozsáhlá, ale co chybí na délce, to dohání autor intenzitou, jeho věty jsou vycizelované, zahuštěné a úsporné. Příběh vypráví o dětství a rané pubertě tří bratrů z poněkud dysfunkční rodiny. Vyprávění sleduje především osud nejmladšího chlapce a kromě jímavého líčení dětského světa a bezmála sociologické sondy do prostředí chudého amerického předměstí se zaměřuje na dětské a adolescentní hledání vlastní sexuality.

Hrají: Jan Hnilička, Jan Mrázek, Martin Šíp

Režie: Hana Franková

Divadlo Dagmar je otevřené společenství profesionálních umělců, které vede pedagožka DAMU, režisérka a herečka Hana Franková. Představení Divadla Dagmar patří k jedněm z nejvíce oceňovaných her na přehlídkách mladých a experimentálních divadel. Poetika tohoto divadelního souboru je nevtíravá a rozhodně se jedná o představení, která je možná označit nálepkou „Pro náročného diváka“.

Festival Divadla Dagmar se uskuteční za finanční podpory města Příbram.

Reklama

Výběr článků

Načítám