Hlavní obsah

Svatohorské gymnázium navštívili studenti Fakulty sociálních věd UK

Novinky, Tomáš Bílek

Gymnázium pod Svatou Horou již několik let spolupracuje s Fakultou sociální věd Univerzity Karlovy, tuto aktivitu má na starost učitelka Jitka Charyparová, které jsme položili několik otázek.

Foto: Gymnázium pod Svatou Horou

Přednáška: "Politika a média"

Článek

Můžete čtenářům říci o jakou spolupráci se jedná?

I v letošním roce pokračujeme ve spolupráci s Fakultou sociálních věd Univerzity Karlovy. Její studenti si pro gymnazisty opět připravili několik přednášek, kterými obohatili výuku předmětu základy společenských věd.

Jaké přednášky mohli studenti navštívit?

Pro studenty třetích ročníků byla připravena přednáška na téma Politika a média. Součástí bylo představení celého mechanismu tvorby zpravodajství a pravidla pro členění a tvorbu zpráv. Studenti se seznámili s principy fungování jednotlivých zpravodajských serverů a tiskových kanceláří typu Reuters, ČTK aj. V závěru se sami stali šéfredaktory fiktivních redakce tištěného média a pokusili se nasázet titulní stranu seriózních i bulvárních novin.

Přednáška Výzkum ve společenských vědách ukázala různé metody sběru dat pro výzkum. Zároveň ukázala, jak lehce je možné s člověkem, který je objektem výzkumu, manipulovat a důsledky těchto pochybení. Poslední přednáškou byla Gamifikace – hry v našem životě.

Co si pod pojmem Gamifikace můžeme představit?

Důležitost her ve společnosti. Byla zdůrazněna jejich významná úloha jak při výuce a výchově – seznamování se s reálnými situacemi ve virtuálním světě, kde se lidé učí „na nečisto“ na tyto situace reagovat. Ale přednášející upozornili na nebezpečí zapříčiněné dlouhodobým setrváváním ve virtuální realitě.

Jak je vidět, studenti se nenudili. Jaký máte z uskutečněné akce pocit a budete v ní pokračovat i v příštím roce?

Bylo radost sledovat výborně zpracované přednášky vysokoškolských studentů. Myslím, že našim studentům pomohli udělat si obraz o praktických využitích sociologie v běžném životě. Nemohu mluvit za Univerzitu Karlovu, ale za Gymnázium pod Svatou Horou mohu říci, že budeme moc rádi, pokud nás v příštím roce studenti Fakulty sociálních věd opět navštíví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám