Hlavní obsah

Svátky města Olomouce: koncerty, šermíři a dobré jídlo

Novinky, Hana Stropková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moře lákadel, událostí, zážitků, chutí a vůní. To vše nabídne Olomouc od pátku 17. června do neděle 19. června, kdy bude opět po roce slavit svůj svátek.

Foto: Hana Stropková

Součástí Svátků města Olomouce budou i šermířská vystoupení.

Článek

Páteční program se soustředí na Horní a Dolní náměstí. Vše začne průvodem v historických kostýmech, který ponese relikviář s ostatky svaté Pavlíny, jež je považována za ochránkyni města. Návštěvníci si mohou také pochutnat na dobrotách, které jim nabídne festival tradiční gastronomie Gastro.ol, a večer jim k tomu zahraje bývalý frontman kapely Lucie David Koller se svou kapelou.

V sobotu se podstatná část programu přesune do zrekonstruovaného komplexu Korunní pevnůstky. V tu dobu se na Horním náměstí budou připravovat běžci na podvečerní start největší běžecké akce na Moravě, Olomouckého ½ maratonu, na Dolním náměstí bude pokračovat Výroční Hanácký farmářský trh.

V areálu pevnůstky se návštěvníci mohou těšit na řemeslný jarmark, vojenské ležení, katovnu kata Pavouka či vystoupení šermířů a žonglérů. O nejmenší návštěvníky se postará Divadlo Tramtarie, které jim odpoledne zahraje pohádku.

Atmosféru oslav zpestří několik hudebních skupin, na pódiu se představí folkrocková Tabáskova partyja nebo akusticko-elektronické uskupení Dva. V podvečer zahraje folkrocková kapela AG Flek a po ní bude následovat vystoupení kapely Navostro. Kapela složená z Čechů a Američana vystoupí v originálních skotských sukních a posluchači se mohou těšit na smršť moderních písní s kořeny ve skotské, irské i české lidové tvorbě. Sobotní program v Korunní pevnůstce završí šermířsko-ohňové vystoupení skupiny Adorea.

Vylákat návštěvníky z areálu pevnůstky se budou snažit šermíři z uskupení Altblau regiment, kteří svedou v 16 hodin v někdejším vodním příkopu v Bezručových sadech velkou bitvu.

Neděle bude patřit promenádním koncertům, jejichž tradici se podařilo v posledních dvou letech opět obnovit. O slavnostní start sezóny se postarají hudebníci z Moravské filharmonie Olomouc, kteří ve zrekonstruovaném altánku před kavárnou Fontána ve Smetanových sadech odehrají koncert ze slavných a oblíbených melodií.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám