Hlavní obsah

Svátkem loutek podvanácté ožila Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Dvanáctý ročník mezinárodního festivalu Spectatulo Interesse byl zahájen v neděli 1. října. Pořadatelé z Divadla loutek Ostrava připravili denně až do pátku 6. října řadu akcí v divadle, v kulturním centru Cooltour Ostrava a v Šapitó Nadace ČEZ, které stojí na Černé louce.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.10.2017 Zahájení 12. ročníku mezinárodního loutkářského festivalu SPECTACULO INTERESSE. Černá louka u Šapito Nadace ČEZ.

Článek

V neděli 1. října se na Černé louce v Šapitó Nadace ČEZ sešly děti a jejich rodiče na koncertu veselých a ještě veselejších písniček s názvem Bombarďák. 

Mezitím se u Šapitó Nadace ČEZ začaly srocovat loutky menší, loutky v míře lidského těla, ale také loutky obrovské. Hudba, vlajky všech zúčastněných států, klauni a diváci se dali, za přítomnosti médií, na pochod centrem města.

Průvod začal na Černé louce, pokračoval okolo kostela sv. Václava na Masarykovo náměstí a ukončil své putování u Divadla loutek, je v Ostravě v provozu pro děti již mnoho let. První premiéru měli umělci tehdejšího Krajského divadla loutek 12. prosince 1953.

V 17.00 hodin se zaplnil hlavní sál Divadla loutek Ostrava, které bylo vybudováno jako speciální scéna pro děti až v roce 1999 (26. 9.) a k ní byla přistavěna alternativní scéna, ve které se poprvé hrálo 20. května 2011. Dlužno dodat, že obě budovy získaly postupně ceny Dům roku.

Slavnostního zahájení 12. ročníku mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse se zúčastnila radní hejtmanství Moravskoslezského kraje Radomíra Vlčková, primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura a jeho náměstek Zbyněk Pražák, který stál, spolu s ředitelkou DLO Jarmilou Hájkovou, u zrodu festivalu od 1. ročníku ze 17. září 1995.

Po slavnostních projevech začalo první soutěžní představení. Prezentovalo se Divadlo ALFA z Plzně inscenací hry Víta Peřiny Tři siláci na silnici v režii Tomáše Dvořáka na scéně Ivana Nesvedy s živou hudbou Petra Vydareného. Dramaturgyně inscenace: Petra Kosová.  

V 19.30 pokračoval festival nizozemskou inscenací BLIND v sále kulturního centra Cooltour a ve 21.00 hodin byl první den festivalu ukončen inscenací Louty v Pytli tamtéž.

V dalším programu je připraveno 19 soutěžních incenací, 3 nesoutěžní inscenace hlavního programu a 27 doprovodných inscenací a veřejných programů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám