Hlavní obsah

Svátek všech žen slavily i maminky v azylovém domě

Novinky, Iva Radostová

Azylový dům pro ženy a matky s dětmi v Domově sv. Josefa v Roudnici nad Labem v rámci oslav Mezinárodního dne žen otevřel na jeden den své dveře veřejnosti. Kdokoliv, kdo přišel, se mohl dovědět, jak toto zařízení funguje, a zároveň podpořit ubytované maminky nákupem drobných předmětů.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Součástí projektu Made By je výroba drobných předmětů, jejichž nákupem lze maminky v azylových domech podpořit.

Článek

Do azylového domu přichází matky s dětmi, které se z různých důvodů nemohou v momentální situaci o sebe a své děti postarat samy. Azylový dům jim nabízí nejen ubytování, ale i pomoc s nalezením cesty z problémů ven. V rámci projektu Made By, který zde realizuje Nadace Terezy Maxové dětem společně se Citi Foundation, se mohou zapojit do kurzů finanční gramotnosti a osvojit si dovednosti, jak nakládat s penězi a úsporně hospodařit. V rámci praktické části projektu si pak mohou i přivydělat výrobou drobných předmětů.

Ředitelka Farní charity Roudnice nad Labem, Ing. Zdenka Pětníková, k akci uvedla: „Jsem moc ráda, že se nám podařilo zde uspořádat milou akci, která zdejším maminkám přinesla praktickou pomoc. Podporou veřejnosti a partnerů projektu také zdejší maminky vidí, že se o ně společnost zajímá a chce jim pomoci. To je pro ně velká motivace."  

Důležitost podpory vyjádřila i Mgr. Terezie Sverdlinová z Nadace Terezy Maxové dětem: „Podaná ruka a pomoc šitá na míru maminkám v jejich nelehké situaci, to je stěžejní poslání projektu Made by. Díky pomoci matce a zlepšení situace, v níž se ocitla, podporujeme i jejich děti, a to je pro nadaci prioritní - v duchu poslání - umožnit dítěti zdravý vývoj v bezpečí své rodiny."

Zástupci Nadace Terezy Maxové dětem se společně s dobrovolnicemi ze Citibank Dne otevřených dveří zúčastnili. Právě zástupkyně Citibank jménem partnera projektu Made By, přivezli také hmotnou pomoc v podobě drogerie a jiného spotřebního zboží. 

„Již třetím rokem podporujeme projekt Made By prostřednictví naší firemní nadace Citi Foundation. Těší mne, že díky zvyšování finanční gramotnosti maminek a žen žijících v azylových domech, jim pomáháme postavit se na vlastní nohy a uplatnit se na trhu práce," uvedla Lucie Polívková, manažerka komunikace Citi v České Republice.

Ošacení jako dar přivezli zástupci firmy Feedo.cz, která azylové domy i jiná zařízení pravidelně podporuje a pomáhá jim touto cestou. Akce se osobně zúčastnili za vedení Města Roudnice nad Labem také starosta Vladimír Urban, místostarosta Mgr. Jiří Řezníček a vedoucí odboru sociálních věcí Mgr. Monika Legnerová.

Jedním z důležitých programových bodů dne byla i beseda. Té se účastnili, mimo maminek z tamního domova, i hosté, mezi nimiž byla také Karolína Wankovská. Ta dlouhou dobu vedla Azylový dům Rodina v tísni v Oseku a nyní se podělila s ostatními o své zkušenosti z projektu Made by a s problematikou matek v krizové situaci. Právě sdílení zkušeností z praxe bylo hodnoceno nesmírně kladně s přáním, aby se v budoucnu opakovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám