Hlavní obsah

Sv. Martina přivítali i v Blansku

Novinky, Luboš Sedlák

Tradiční průvod sv. Martina od kostela sv. Martina v Blansku se letos uskutečnil v neděli 17. listopadu.

Foto: Luboš Sedlák

Sv. Martin na svém koni

Článek

Již 7. ročník Vítání sv. Martina se uskutečnil v neděli 17. listopadu, přesně na státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii. Tradiční průvod, jako každý rok i letos tomu nebylo jinak, začal u kostelu sv. Martina ve starém Blansku. 

Před začátkem průvodu na terase u kostelu hráli trubači a následně střelci stříleli z mušket. 

Na hrotu průvodu šli malí vlajkonoši v oblečení se znakem města Blanska. Za nimi šli bubeníci a trubač na koni, který požadoval cestu pro svatého Martina na koni. "Uvolněte cestu pro svatého Martina,” křičel. Samozřejmě nesmíme zapomenout na svatého Martina na koni, který mával lidem. Do průvodu se přidali i další lidé v dobovém období a dokonce i děti ze základní školy s umělohmotnými "koni". Nakonec se přidali i střelci a trubači.

Průvod mířil přes kruhový objezd do zámeckého parku, kde probíhala větší část programu. Mohly jste poslouchat různé písničky nebo si vychutnat sladkosti a pro dospělé byl k mání i svařák pro zahřátí.

V závěru akce byl k vidění i ohňostroj (okolo 17. hodiny). Ohňostroj byl odpalován na terase u restaurace Sýpka nad zámeckým parkem u budovy bowlingu. Ohňostroj si užili hlavně malí diváci. 

Reklama

Výběr článků

Načítám