Hlavní obsah

Šumperští lékaři nabídnou bezplatné vyšetření znamének

Novinky, Hana Szotkowská

Léto se pomalu blíží. Právě proto si už zítra lékaři Nemocnice Šumperk posvítí na mateřská znaménka. Z některých se totiž může časem vytvořit nádor - takzvaný melanom. Zdarma a bez nutnosti předchozího objednání může zítra do kožní ambulance dorazit prakticky každý, kdo bude mít o vyšetření zájem.

Foto: Archiv Nemocnice Šumperk

Lékaři vyšetří všechny zájemce bez nutnosti předchozího objednání od 8.00 do 14.00 hodin.

Článek

Znaménka jsou sice běžnou záležitostí na lidské kůži, rozdílný je však jejich počet a struktura. Z některých nebezpečných znamének se totiž může časem vytvořit nádor - takzvaný melanom. 

„Prevenci tohoto rizika se budeme věnovat v úterý 16. května od 8.00 do 14.00 hodin v naší kožní ambulanci. Zájemce ten den vyšetříme zdarma, bez nutnosti předchozího objednání a bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny jsou registrováni. Navíc jsme si v tento den pro zájemce připravili i přednášky na téma, jak správně chránit naši kůži před škodlivým UV zářením,” informoval primář kožního oddělení Lubomír Drlík.

Maligní melanom je jeden z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorů, ale zároveň nejsnáze zjistitelný. Odborníci uvádějí, že každých deset let se dvojnásobí počet nemocných. Šanci na vyléčení přitom zvyšuje pouze včasná diagnostika. Nemocnice Šumperk se proto k Evropskému dni melanomu pravidelně připojuje, aby upozornila veřejnost nejen na nutnost prevence, ale i rizika spojená s tímto onemocněním a možnosti léčby.

Akce se zúčastní také nemocniční lékárna. Lidem poradí s výběrem vhodné kosmetiky k ochraně před slunečním zářením, kterou si ten den budou moci lidé nakoupit s výraznou slevou. O tom, jak se co nejlépe chránit před sluníčkem a jak moc je sluneční záření škodlivé se lidé dozvědí také na přednáškách, které při této příležitosti nemocnice pořádá v úterý 13. května ve svém kongresovém sále v 12.00 a v 13.00 hodin.

Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní a plosek či nehtů. Důležitá je správná ochrana před slunečním zářením a předcházení spálení kůže. A to již od narození, neboť účinky UV záření se v těle kumulují a mohou se projevit až po mnoha letech. Nebezpečné kožní onemocnění se vyskytuje napříč všemi věkovými kategoriemi, a to bez ohledu na pohlaví. Pravidelné kontroly proto odborníci doporučují nejméně jednou ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám