Hlavní obsah

Šumavské trojhradí Rabí, Kašperk a Velhartice se snaží o zvýšení návštěvnosti regionu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt začal v roce 2011 a od té doby se neustále rozvíjí. Cílem je zvýšit návštěvnost v regionu a zdržet tu návštěvníky nejen k prohlídkám hradů, které mají rozhodně co nabídnout, ale i dalšími akcemi. Trojhradí je mezi sebou vzdálené na zhruba dvaceti kilometrech.

Foto: NPÚ

Hrad Velhartice

Článek

Iniciátorem projektu je Zdeněk Svoboda, kastelán Kašperku, gotického hradu, který patří městu Kašperské Hory.

Hrady mají společné webové stránky, informační letáky a tabule, pořádají soutěže pro turisty motivující k návštěvě každého ze tří objektů atd.

Letos projekt vstupuje do další fáze intenzivní spolupráce, mimo jiné je v plánu zavedení jednotící grafické a informační identity a pilotní společná zářijová akce s pracovním názvem Dny Šumavského trojhradí. Kašperk, Velhartice, Rabí mají fungovat jako hlavní magnety pro turisty. Návštěvníci přitom zjistí, že v regionu se nachází mnoho dalších zajímavých míst a unikátních krajových zvláštností.

V budoucnu se počítá s rozšířením nejen mezi zainteresovanými místními subjekty v cestovním ruchu, ale například také zapojením výrobců šumavských originálních produktů.

Nejen hrady

Hrad Kašperk vlastní a provozuje město Kašperské Hory, s nadmořskou výškou 886 metrů je nejvýše položeným královským hradem v Čechách. Byl postaven v roce 1356 z příkazu římského císaře a českého krále Karla IV. v malebném koutu Šumavy, na severovýchodním výběžku kopce Ždánov.

Kašperk se stal oblíbeným návštěvním místem hlavně po odvysílání pohádky Anděl Páně, známý je i blízký kostel na Mouřenci. Město Kašperské Hory zase ze seriálu Policie Modrava, to platí i o okolních obcích a Sušici.

Velhartice a Rabí provozuje je Národní památkový ústav. Velhartice, sídlo Buška z Velhartic, založili mezi roky 1290–1310 na skalním ostrohu obtékaném říčkou Ostružnou. Dnes jsou součástí areálu gotické stavby Rajského paláce a obytně-obranné věže, vzájemně propojené světově unikátním kamenným mostem, renesanční zámek a nově zrekonstruovaný bývalý hradní pivovar. V předhradí je skanzen, ve Velharticích měl chalupu Jan Werich.

Rabí, vypínající se nad řekou Otavou, je unikátní památkou pozdně gotického stavitelství a zároveň je považované za nejrozlehlejší hradní zříceninu v Čechách. Od pozdního středověku se v hradním areálu pojily obytné a reprezentační prostory s důmyslným obranným systémem. U Rabí ztratil při obléhání hejtman Žižka oko.

Hrad se objevil ve Vláčilově Markétě Lazarové nebo v Roku ďábla. Známý je i velkolepý pseudorománský kostel v nedalekých Žihobcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám