Hlavní obsah

Šumavské tajemství nacistů aneb Co se vlastně dělo za války na Šumavě

• Aktualizováno
Novinky, Jan Kaše

Podzemní továrny, koncentrační tábor, ukryté poklady či jedna velká pevnost? I taková možná byla válečná minulost Šumavy.

Foto: Jan Kaše

Co se v této části Šumavy za války odehrávalo?

Článek

Obrat ve válce a postupující spojenecké armády přiměly nacistické pohlaváry přesouvat některé činnosti do oblastí, které byly (zatím) dostatečně vzdáleny od východní i západní fronty.

Problémem ale bylo nepřátelské letectvo, vrhající hluboko ve vnitrozemí tuny bomb na města, výrobní závody a také železnice. Bylo stále obtížnější zajistit takové prostory, které by spolehlivě ochránily válečnou produkci.  

Podzemní továrna u Františkova

Možným řešením bylo vybudování podzemních hal, což se začalo realizovat za využití otrocké práce desetitisíců vězňů koncentračních táborů. Nepředstavitelně tvrdé podmínky umocněné přítomnosti krutých dozorců znamenaly obrovské lidské ztráty.  

„…v blízkosti Františkova se nachází vstup do podzemních prostor, které byly v letech 1943-1944 upraveny pro potřeby výroby dílů k Me-262. K tomuto podzemí patří soustava podzemních štol o úctyhodné délce 4 km. Jedna z nich vede do prostoru Stolové hory a končí v blízkosti státní hranice v katastru bývalé vesnice Knížecí Pláně,“ uvádí Antonín Kunc v knize Tajemství šumavského podzemí (AOS Publishing, 2015).

Vývoj nové zbraně?

Otázkou zůstává, proč dosud nebylo podzemí kolem Františkova důkladně prozkoumáno, čímž by se potvrdilo (nebo vyvrátilo), že zde výše zmíněná výroba skutečně probíhala. Bál se někdo, nebo snad stále ještě bojí něčeho?

V nedalekém Rakousku, konkrétně v Gusenu a S. Georgenu, se měl za účasti inženýra SS Hanse Kammlera, specialisty na zvláštní stavby a projekty, uskutečňovat přísně utajovaný výzkum a vývoj nové zbraně. Někteří badatelé se domnívají, že se jednalo o atomovou bombu. Nacisti prý tuto činnost maskovali továrnou na výrobu součástí do messerschmittů. Nemohla být ta samá situace i v případě Františkova?

Veronika Rubínková v knize Šumava tajemná (Plot, 2009) uvádí, že Hans Kammler měl v květnu 1945 přistát u Stolové hory.

„Údajně zde totiž mělo dojít k dohodě Kammlera se spojenci, podle které nejen jemu, ale i lidem, za které zde vyjednává, měla být nabídnuta svoboda a beztrestnost výměnou za cenné informace, jimiž umírající Třetí říše disponuje,“ uvádí Veronika Rubínková.

Ztracená nákladní auta?

V knize 100 zajímavostí ze staré Šumavy IV. (Starý most, 2013) se dočteme, že „v oblasti Knížecích Plání a Bučiny se to s koncem války začalo doslova hemžit významnými gestapáky a válečnými zločinci. Někteří svědci uvedli, že se v této době záhadně ztratila v podzemí u Františkova nákladní auta s dokumenty – vedená prý osobně známým nacistickým specialistou na špinavé práce Ottou Skorzenym”.

Bez zajímavosti není ani fakt, že tuto část Šumavy jednotky SS intenzivně opevňovaly a bránily.

Co se tedy ve skutečnosti na Šumavě odehrávalo za války, zůstává záhadou. Pravda je možná navěky pohřbená v šumavském podzemí nebo v některém z archívu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám