Hlavní obsah

Šumava nabízí o víkendu dostatek možností k zábavě

Novinky, Jan Kaše

Tajemná jeskyně, pohádkové bytosti, komentované prohlídky kostela a kostnice na Mouřenci, kytarový koncert v Žihobcích, Dívčí válka na Rabí a mnoho dalších akcí je připraveno pro návštěvníky Šumavy a Pošumaví.

Foto: Jan Kaše

Vstup do strašínské jeskyně

Článek

Strašínská jeskyně

„Lidé od nepaměti věděli, že na úpatí vrchu Na Palových je těsný otvor směřující do nitra vápencové skály. Pověst tvrdila, že jde o chodbu, která ústí až v 10 kilometrů vzdáleném hradu Rabí,“ uvádí se na stránkách www.strasin.com.

Tato tajemná a záhadná jeskyně poblíž Strašína je opět zpřístupněna veřejnosti, a to od úterý do neděle v době od 10.00 do 16.00 hod. Je dobré nezapomenout na teplý oděv, neklouzavou obuv a případně i baterku.   

Mouřenec

Na víkend jsou také připraveny komentované prohlídky  kostela sv. Mořice na Mouřenci, kostnice, nedávno otevřeného muzea, a to od 11.00 a od 12.00 hod.  

„Dvěma koncerty pokračuje o víkendu Léto na Mouřenci 2015. V sobotu večer vystoupí v tomto šumavském kostele nad Annínem plzeňský vokální soubor Canticorum. Koncert začíná v 19 hodin. Hostem večera bude legendární šumavský pamětník, učitel a sportovec Emil Kintzl. Pro zájemce je připravená také noční prohlídka kostela a kostnice. V neděli odpoledne od 14 hodin přivítá Mouřenec písničkáře Toníka Yettiho Jelínka s pořadem Modlitba za Šumavu,“ uvádí se na stránkách www.pratelemourence.cz.         

Hrad Rabí

Kromě prohlídkových okruhů nabízí tato nejrozsáhlejší hradní zřícenina na sobotní večer i legendární komedii Františka Ringo Čecha Dívčí válka, tentokráte v podání divadelního spolku Schody ze Sušice.  

„V této komedii se přesuneme do doby knížete Přemysla a rovnou do okamžiku pohřbu kněžny Libuše. Přemysl si díky nabyté svobodě užívá lovu a žen a rozhodně odmítá stále se stupňující milenecký nátlak ze strany panny Vlasty,“ uvádí se na webových stránkách hradu.

Pohádková chalupa v Mlázovech

Skřítci, vodníci, čerti a další pohádkové bytosti jsou k vidění v Mlázovech. V tomto pohádkovém areálu, který je přístupný denně od 10.00 – 18.00 hod, můžete navštívit také Troškův hrad, zahrát si pravé české kuličky se Šumavousem nebo zavítat do tvořivé dílny U Šišouna.  

Pro milovníky umění

Na sobotu 11.července jsou připraveny hned tři vernisáže. Ve Finském kulturním centrum Stella Polaris v Žihobcích začne v 15.00 hod. vernisáž výstavy Akvarely, na které prezentuje svou tvorbu Anne-Maria Björninen. V sousední galerii Netopýr bude o hodinu později zahájena výstava Marcely Vichrové s názvem Toč.kolo.toč. Od 18.00 hod. proběhne ve zdejším kostele Proměnění Páně kytarový koncert Juhy Björninena.

V sušické galerii Sirkus je na 17. hodinu připravena vernisáž maleb a kreseb předního českého malíře 20. století Karla Valtera.       

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám