Hlavní obsah

Šumava je stále romantická, ukazuje nová výstava v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava umírající? Ne. Romantická. Tak zní název výstavy fotografií, která se odehrává současně na dvou místech v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Výstava se hned první den těšila velkému zájmu lidí

Článek

V úterý 1. dubna byla slavnostně zahájena výstava, která je k vidění jednak pod širým nebem, a jednak v budově Studijní a vědecké knihovny v Plzni.

Tento významný umělecký počin, na němž se podílí nejen samotná knihovna, ale také Plzeňský kraj a občanské sdružení Šumavské cesty, vznikl k 130. výročí narození malíře, grafika, dřevorytce, básníka a spisovatele Josefa Váchala (1884-1969).

Samotný název výstavy je inspirován jednou z knih, kterou Josef Váchal vytvořil. Možná někdo namítne, že knihy se píší a ne tvoří. Jenomže dílo s názvem Šumava umírající a romantická, na kterém umělec pracoval v letech 1928-1931, je pozoruhodným výtvorem. Kromě prózy a básní obsahuje i 74 dřevorytů. Obdivuhodné jsou i rozměry – 65 x 49 cm, váha 20 kg, celkem 276 stran.

„Jeho kniha je prostoupena smutkem i vztekem nad postupným zánikem zdejší divočiny, spojeným s turismem a hospodářským využitím lesů,“ dočtete se na výstavě.

„Ať nerušeně přípravy k zkáze Tvých krás člověk vykonati zde může komunikacemi a polomy, v střed Tvůj zabodnutými co ohledací sonda…Usněte hvozdy, ztratiž se vodstvo a zjihněte čela hor omšená navždy: nastává nová éra šumavskému kraji, střízlivá, bezútěšná a poslední; ROMANTIKA ztracena na vždy,“ posteskl si Josef Váchal.

Při čtení těchto slov nás jistě napadne otázka, co by asi Josef Váchal říkal té dnešní Šumavě, v níž kvůli penězům padá jeden strom za druhým, staví se nové hotely a rekreační objekty, silnice praskají pod nápory vozidel a lesní cesty mnohdy připomínají bulváry velkých měst. Dokonce i na Černé jezero si někteří zajedou se svými luxusními vozidly, aby tak ukázali svoji nabubřelost a nadřazenost.

Naštěstí několik fotografů, za všechny jmenujme například Václava Vetýšku, Václava Sklenáře, Václava Šebelíka či Kláru Málovou, nám ukazuje šumavskou přírodu naplněnou něžností, romantikou a možná i trochou tajemnosti. K vidění jsou známé i méně navštěvované lokality.

Nádherné barevné fotografie nás vtahují do té jedinečné a výjimečné atmosféry, kterou nám nabízí jedno z nejkrásnějších míst naší vlasti a možná i Evropy – naše Šumava.

Výstava je v Plzni k vidění do 29. dubna, poté se přesune do Kašperských Hor (květen). V červnu bude výstava v Klatovech a Hartmanicích, v červenci ve Vimperku. Chybět nebudou ani Prášily či Kvilda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám