Hlavní obsah

Studující senioři v kurzu Praktická dendrologie

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z již běžících kurzů pro seniory Virt U3V (virtuální univerzita třetího věku) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity v letním semestru 2017 je kurz s názvem Praktická dendrologie - nauka o dřevinách.

Foto: Josef Kubíček

senioři na semináři v botanické zahradě

Článek

Úvodní přednáška ing. Tomáše Turečka, PhD. proběhla 27. ledna v učebně přírodovědecké fakulty, seminář pak 10. února v areálu botanické zahrady (BZ) v Ostravě, jejímž je vedoucím. Jednotlivá témata se následně budou střídat v učebně a v areálu BZ.

V kurzu se v pěti tématech (další 3. března, 7. dubna a 28. dubna) přihlášení účastníci seznámí s Vymezením základních pojmů, základními  anatomicko-morfologickými charakteristikami dřevin, dále s Množením, výsadbou a řezem dřevin, spojené s praktickými ukázkami řízkování a roubování.

V dalším tématu s názvem Významné ekologické charakteristiky dřevin, se bude hovořit o pěstitelských vlastnostech a nárocích dřevin, jejich schopnosti regenerace, citlivosti na poškozování zvěří, vlivu dřevin na okolní infrastrukturu, vlivu na zdraví (alergie, jedovatost) a technických vlastnostech dřevin s jeho využitím v praxi.

Bude následovat téma Základní druhy dřevin využitelné v městské zeleni, poslední pak Determinační praktikum, jehož cílem bude praktická ukázka významných druhů okrasných, ale rovněž i užitkových dřevin.

Prohlídka botanické zahrady, která je ještě pod sněhovou přikrývkou, nabídla pohledy na přezimující pozůstatky nejen plodů, ale i rostlin, které neztratily nic na své kráse. Nakonec by mělo přijít završení studia spojené s návštěvou arboreta Nový Dvůr u Opavy v květnu, se kterým se původně neuvažovalo, ale bylo dohodnuto na prvním semináři 10. února. Na tento poučný výlet s pravděpodobným použitím vlastních dopravních prostředků se již nyní všichni zúčastnění senioři těší a přislíbili stoprocentní účast. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám