Hlavní obsah

Studio Ypsilon slavilo 50 let od svého vzniku

Novinky, Petr Mráček
Aktualizováno

Studio Ypsilon v divadelní sezóně 2014/2015 završí dvouleté oslavy 50. výročí vzniku divadla a uvedení první premiéry. Slavnostní večer k padesátinám divadla s podtitulem SETKÁNÍ uvedlo 25. září. A bylo se nač dívat.

Foto: Petr Mráček

Ypsilonce je 50 let

Článek

Průvodcem večera, který měl charakter komponované improvizace byl zakladatel a ředitel Ypsilonky Jan Schmid, který postupně na jevišti představil celý současný soubor, například Jiřího Lábuse, Pavla Nového, Marka Ebena, Janu Synkovou, Jaroslavu Kretschmerovou, Petra Vacka, Jana Jiráně, Miroslava Kořínka a další.

Mezi čísla, která se divákům líbila nejvíce, patřilo jistě vzpomínání na hru, která se na repertoáru divadla hraje již 18 let - Prodaná nevěsta aneb Pojď domů, ona brečí, ve které excelují Jaroslava Kretschmerová a Marek Eben v rolích Mařenky a Jeníka. Marek Eben sklidil další úspěch v písni o třech nohách.

Jiří Lábus, kterému je Ypsilonka druhým domovem, předvedl scénu televizního hlasatele spojenou s reklamou, se kterou přišel před více než 40 lety na konkurs do Ypsilonky. Příjemné bylo i vystoupení mladší části souboru s ukázkou ze hry "#jsi_user", která je uváděna na Malé scéně.

Přišla i celá řada vzácných hostů - Arnošt Goldflam, Zdeněk Mahler, Jan Kačer, Vladimír Kratina, Jiří Korn a další. Z hostů si velký aplaus zasloužil Bohuslav Maršík, který v divadle hrál a zpíval hned ve druhé hře Ypsilonky, kdy se hrálo ještě v Liberci.

Večera se nemohli zúčastnit Milan Lasica, který poslal dopis, Martin Dejdar, který se pokoušel spojit přímo z Ameriky přes Skype, nebo Zdeněk Hořínek, který bohužel v sobotu 20. září zemřel, ale na kterého originálně zavzpomínali Jan Schmid a Petr Vacek.

V rámci večera divadlo uspořádalo oficiální křest knihy Cesta Ypsilon aneb Inscenace od počátku k dnešku, vydané k tomuto výročí. 

V závěru, velice příjemného večera, který utekl tak rychle, jako těch 50 let divadlu, stálo celé hlediště ve stoje a všechny odměnilo bouřlivým potleskem.

O divadle:

Studio Ypsilon vzniklo roku 1963 v Liberci (nejdříve jako nezávislá amatérská experimentální skupina v podmínkách Vojenského útvaru 3256). Zakladatelem je Jan Schmid (který byl v té době na vojně). V roce 1969 došlo k profesionalizaci Studia Ypsilon (jako druhého souboru Naivního divadla – dříve Severočeského loutkového divadla).  V roce 1978 bylo divadlo přestěhováno do Prahy. Divadlo nebylo vždy samostatným divadlem, až v roce 1990 se stává samostatnou scénou. 

Reklama

Výběr článků

Načítám