Hlavní obsah

Studenti z dobrušské střední školy navštívili Ostravu

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se vydali na výlet do Ostravy-Dolních Vítkovic.

Foto: Jana Melicharová

Cesta lanovkou na vrchol tavící pece

Článek

V prvních dnech měsíce září na den ztichly chodby Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky. To se téměř 40 studentů vydalo na cestu, která směřovala do Ostravy, přesněji řečeno do její části Dolní Vítkovice, kde je světově unikátní areál bývalého hnědouhelného dolu a železáren, ve kterém se v letech 1928 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo.

V současné době tento jedinečný industriální komplex slouží veřejnosti jako vzdělávací, společenské a kulturní centrum. Studenti převážně technických oborů, které se ve škole vyučují, si užili jeho vzdělávací část. V té se s velmi příjemným průvodcem podívali z téměř 60 metrové výšky na Ostravu z Bolt Toweru, nahlédli do vysoké pece, poznali koksovnu a dozvěděli vše o zpracování železa a o historii samotných hutí.

Ve velínu vysoké pece, kde opravdu zajímavá exkurze končila, s mírným úsměvem na rtech nakonec prozkoumali již zastaralý, ale ve své době nejvýkonnější elektronkový počítač.

„V areálu Dolních Vítkovic jsme obdivovali spoustu tehdejších strojírenských technologií. Nahlédli jsme do samotného jádra tavící pece, kde jsme stáli v místech, kde ještě před dvěma desítkami let byla teplota přesahující 1400° C, která by stačila k tomu, aby z vás nezbylo nic víc, než jen výpary. Mě zaujal pohled z plošiny na vršku tavícího kotle, kdy jsem měl Ostravu jako na dlani,” zhodnotil tuto vydařenou exkurzi studentů ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky student  3. ročníku Filip Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám