Hlavní obsah

Studenti z Dobrušky a žáci z Albrechtic úspěšní i za hranicemi kraje

Novinky, Jana Melicharová

Studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky ovládli soutěž v počítačovém modelování v programu SolidWorks a žáci z albrechtického Tékáčka ve stavbě robotického autíčka ze stavebnice LEGO

Foto: Jana Melicharová

Úspěšní studenti ze SŠ-PVC z Dobrušky a kluci z Tékáčka s M. Vilímkovou

Článek

Ve středu 20. března se studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky společně se svými kamarády z albrechtického technického klubu Tékáčko vydali do Hranic na Moravě, kde tamní střední průmyslová škola pořádala pro žáky základních škol soutěž „Hranické robotování“ a pro středoškoláky soutěž v počítačovém konstruování v CAD systému SolidWorks.

Přátelství mezi studenty ze SŠ-PVC z Dobrušky a kluky z Tékáčka trvá už druhý rok, kdy se poprvé sešli na soutěži „Auto jede“, kterou pořádá dobrušská střední škola. A technika je tím pojítkem, které spojuje oba tyto subjekty.

Vlastní průběh robotické soutěže byl velmi překvapivý. Na soutěž přijelo 70 žáků ze základních škol, kteří vytvořili jednočlenné nebo dvoučlenné týmy. Každý tým si přivezl svoje robotické autíčko postavené z LEGO stavebnice, které muselo být naprogramované jako sledovač dráhy a které dráhu projelo.

Tékáčko postavilo tři týmy. První tým, který tvořil Honza s Adamem, musel po zkušební jízdě autíčko přeprogramovat. Vozítko druhého týmu, kde byl Luboš s Matějem, jezdilo, ale s obtížemi. Autíčko třetího týmu, což byl Vojta s Vojtou, jezdilo bez chyb a spolehlivě, tak mu kluci zvětšili rychlost a sami to okomentovali: „Byl to risk, ale šli jsme do toho.“ A risk se vyplatil. Vojta s Vojtou byli nejrychlejší a právem vyhráli pohár pro vítěze.

Vítězství bylo možná překvapivé, ale zasloužené, vždyť kluci v Tékáčku pracují teprve půl roku. Zakladatelka technologického klubu Ivonna Ronzová už jenom doplnila: „Mám radost, která se nedá popsat. Na soutěž jeli získávat zkušenosti, že budou tak úspěšní, je skvělé. Určitě je to i zásluha těch, kteří se klukům věnují. Úspěch nás motivuje k další podpoře mladých se zájmem o techniku.“

Soutěž v počítačovém modelování v programu SolidWorks pořádala ve Střední průmyslové škole v Hranicích společnost SolidVision z Brna. Zástupci této firmy pro studenty připravili pět úkolů. Tvořily je čtyři rozmanité modely, které bylo potřeba vytvořit co nejjednodušším postupem a s dobrou znalostí jednotlivých nástrojů programu. Pátým úkolem byl technický výkres s mnoha pohledovými řezy a detaily, s popisem přesných kót s různými tolerancemi a poznámkami.  Soutěžícím se také měřil čas, který ke splnění potřebovali.

Soutěže se zúčastnilo 55 studentů z patnácti středních škol celé republiky. Ani tady se studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky neztratili. Jan Macek obsadil 3. místo a Jiří Soukup byl 4. A díky dalším umístěním dobrušských studentů škola vyhrála soutěž škol, což svědčí o dobré práci a vysoké úrovni výuky ve škole.

Ing. M. Vilímková ze SŠ-PVC vše shrnula slovy: „V těchto technicky nadaných mladých lidech pokračuje a věřím, že i bude pokračovat tradice výborných techniků, které v současné době tak potřebujeme.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám