Hlavní obsah

Studenti své vědecké práce obhajovali v Sezimově Ústí

Novinky, Laura Havlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku do dnešního odpoledne se do jihočeského Sezimova Ústí sjeli středoškolští studenti z celé republiky, aby zde na celostátním kole studentské odborné činnosti obhájili své vědecké práce.

Foto: Laura Havlová

Obhajoba vědecké práce.

Článek

Necelých třináct stovek mladých lidí se letos zúčastnilo 33. ročníku středoškolské odborné činnosti. Prošli školním, okresním a krajským kolem, aby se nakonec téměř tři sta nejlepších z nich tento víkend sjelo v Sezimově Ústí a pokusilo se zde obhájit svou vědeckou práci.

Studenti soutěžili v jednom z osmnácti oborů (např. matematika, biologie, chemie, historie...), do kterého své dílo zařadili a ve kterém se probojovali až do celostátní přehlídky prací.

Přehlídka byla oficiálně zahájena v pátek odpoledne v táborském Divadle Oskara Nedbala. Kromě proslovů významných hostů, jako byli starostové Tábora a Sezimova Ústí či zástupci jednotlivých sponzorů, se předvedla i různá uskupení ZUŠ ze Sezimova Ústí.

Celá sobota byla vyhrazena obhajobám prací, která probíhala na Vyšší odborné škole, Střední škole a Centru odborné přípravy v Sezimově Ústí. Studenti představovali porotě i kolegům z oboru své práce, zodpovídali dotazy oponentů a snažili se svá díla reprezentovat, jak nejlépe uměli. Vědecká díla posuzovaly poroty složené z odborníků daného oboru, celkem jich v letošním celostátním kole bylo přibližně devadesát.

Na nedělní dopoledne bylo pro účastníky připraveno několik výletů - na Kozí Hrádek, Červenou Lhotu či do historického centra města Tábora. Ačkoliv počasí vycházkám nepřálo, nenechali si účastníci dopoledne zkazit a výlety se konaly s hojnou účastí.

V neděli odpoledne proběhlo vyhlášení nejlepších letošních počinů a slavnostní zakončení celého ročníku, opět v Divadle Oskara Nedbala. V každém oboru byly vyhlášeny tři nejlepší práce a v některých ještě zvláštní ocenění. Ředitel pořádající školy nakonec předal moudrou sovu, symbol SOČ, řediteli Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře, kde se celostátní přehlídka bude konat příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám