Hlavní obsah

Studenti střední školy aktivními účastníky velkého dne v KBA – Grafitec

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti 3. ročníku ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum Dobruška se aktivně zapojili do Dne otevřených dveří v KBA – Grafitec v Dobrušce.

Foto: Jana Melicharová

Studenti SŠ-PVC na Dni otevřených dveří v KBA-Grafitec

Článek

Studenti Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pravidelně vykonávají svoji praxi přímo ve výrobních závodech na Rychnovsku. Jedním z nich je i dobrušská firma Koenig a Bauer Grafitec s. r. o., v okolí známá spíše jako KBA – Grafitec. Ta je jediným výrobcem tiskařských ofsetových strojů v České republice.

A tak není divu, že se na jejich výrobě přímo uplatní i studenti tak potřebných strojařských oborů, jako jsou maturitní obory Mechanik strojů a zařízení či Mechanik seřizovač nebo učebních oborů Nástrojař a Obráběč kovů.

Proto v neděli 23. září ožilo školní výcvikové středisko, které firma pro studenty SŠ-PVC zařídila přímo ve svém areálu, nebývalým ruchem. Již od rána do firmy proudily davy lidí, které sem přivedlo nejen neznámé prostředí, ale i koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který se konal v jedné z výrobních hal přímo v závodě v rámci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.

A tak se budoucí nástrojaři a obráběči kovů měli co ohánět, neboť 3D tiskárna, kterou studenti předváděli vedle ozubených kol a dalších svých výrobků, se stala opravdovým hitem.

„Nestíháme předvádět, co umíme… a ani odpovídat na různé dotazy lidí,” spokojeně si posteskl student 3. ročníku Matěj Kinzel. Radim Horák ho pak doplnil: „Zájem mají i děti, a to hlavně o soutěž, kterou jsme pro ně vymysleli. Mají na čas zašroubovat čtyři šrouby do ozubeného kola. Výhrou je pak powerbanka, která opravdu láká.“

A mezi těmi dětmi mohlo být i několik budoucích studentů a možných pokračovatelů těchto šikovných mladých mužů, kteří návštěvníkům předváděli to, co se naučili ve Střední škole – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce.

Podvečerní koncert, kdy zazněla hlavně hudba Antonína Dvořáka, byl už takovou příjemnou tečkou za jedním velmi úspěšným dnem této malé střední školy z Dobrušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám