Hlavní obsah

Studenti Mendelova gymnázia v Opavě překvapili svými znalostmi

Novinky, Radim Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Unikátní projekt Kavárna Evropa, který je podpořen ze strany Zastoupení Evropské komise v ČR, zavítal také do Opavy. Gymnazisté příjemně překvapili svými vědomostmi. Také veřejnost měla možnost diskutovat se zajímavými hosty na témata související s Evropskou unií.

Foto: Kavárna Evropa

Kavárna Evropa

Článek

V pondělí 24. března proběhly v Opavě besedy projektu Kavárna Evropa. Nejdříve si měli možnost s pozvanými hosty podiskutovat studenti na Mendelově gymnáziu, kteří zaplnili učebnu do posledního místa. Akce se zúčastnili také studenti dalších škol, např. Základní školy a gymnázia Vítkov, p. o. Přítomní studenti mile překvapili nejen šíří svých znalostí, ale i sofistikovanými dotazy. 

Pozvání na debatu se studenty přijali: vysokoškolská pedagožka Andrea Hoffmannová, projektový manažer a politolog Radim Kašpar a europoslanec Vojtěch Mynář, který se do diskuze zapojil až v jejím průběhu. Moderování se zhostil politolog z Univerzity Palackého Pavel Šaradín.

Studenti se po krátkém úvodním slově každého z hostů ihned pustili do velmi živé a věcné debaty. Studenty zajímalo množství témat, jako například studium v zahraničí, vliv českých médií na formování obrazu evropských institucí, úspěšnost ČR v čerpání finančních zdrojů z evropských fondů, budoucí rozšiřování EU, zavedení Eura v ČR. Diskutovalo se ale také třeba o evropské legislativě, kvótách pro ženy či multikulturalismu. Řečníci se názorově doplňovali a atmosféra besedy byla více než příjemná.  

Podvečerní diskuze s občany v místní opavské kavárně proběhla v obdobném a neformálním duchu. Na večerní posezení u kávy s více jak dvacítkou místních občanů přišli: náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady, europoslanec Vojtěch Mynář a také známý politolog Tomáš Lebeda.

Velmi zajímavá debata, do které se zapojili téměř všichni návštěvníci, se dotkla témat z různých oblastí. Občané se dotazovali na názor hostů na rozdíly mezi úrovní české politické kultury a té v zemích EU, na zahraniční zkušenosti pozvaných hostů a také na budoucí výzvy EU. 

O projektu: Beseda se konala v rámci projektu Kavárna Evropa, který má za cíl zvýšení znalostí studentů i širší veřejnosti o právech občanů EU a podnícení jejich aktivní účast na demokratickém životě v EU.

Velmi zajímavou součástí projektu je také simulace televizní debaty s moderátorkou české televize Danielou Písařovicovou, což činí celý projekt ještě více atraktivní vůči primární cílové skupině. Studenti mají možnost v rámci projektu sestavit 3-5členné týmy a zapojit se do tohoto diskuzního pořadu. Ten bude simulovat reálnou televizní debatu a zde budou studenti prezentovat a konfrontovat svá stanoviska s dalšími týmy.

V rámci příprav na debatu budou studentům nápomocni mentoři z Katedry politologie a evropských studií Univerzity Palackého. Nejlepší tým postoupí do závěrečné konference do Olomouce, plánována je na červen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám