Hlavní obsah

Studenti hodonínské průmyslovky zkoumali jeden ze sedmi divů České republiky

Novinky, Jana Slováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonínská střední škola průmyslová a umělecká je už druhým rokem zapojena do evropského projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání. Jeho součástí jsou také vícedenní exkurze pro její studenty. Jednou z nich byla návštěva přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně pro studenty oboru technické lyceum.

Foto: Jana Slováková

Průmyslovka Hodonín na exkurzi v rámci projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání.

Článek

Studenti prvních až třetích ročníků hodonínské průmyslovky vyrazili prozkoumat jeden ze sedmi divů. Ano, čtete dobře, přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Leží na Moravě, v katastru obce Loučná nad Desnou, v okrese Šumperk. Elektrárna má tři "nej":

největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW,

elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7m

největší instalovaný výkon v ČR - 2 x 325 MW.

Jelikož hodonínská průmyslovka je také školou stavební, tak studenty zajímala mimo jiné i architektonická struktura elektrárny Dlouhé Stráně, která má většinu provozních zařízení uložených v útrobách kopce, kam se studenti podívali tunelem.

Důvod takto zvolené stavby byl zřejmý, cílem bylo nenarušit překrásnou krajinu Jeseníků, která patří mezi chráněná území. Nezapomenutelný zážitek přinese i virtuální prohlídka elektrárny.

Elektrárna Dlouhé Stráně má jedinou nevýhodu, je od hodonínské průmyslovky hodně daleko a tak studenti vyrazili na dva dny a po cestě zavítali ještě na velmi zajímavou exkurzi do Ruční výrobny papíru ve Velkých Losinách a do Muzea papíru. Zde se papír ručně vyrábí již přes 400 let a jeho kvalita je neuvěřitelná. Studenti si uvědomili, že málokterý produkt má takovou tradici a hlavně stálou poptávku.

Jako příklad dobré praxe si odvážejí z obou provozů spoustu nových poznatků. Cílem celého projektu je zaměřit studenty na přírodovědné a technické obory a ukázat jim jeden z možných směrů jejich budoucího kariérního růstu.

Reklama

Výběr článků

Načítám