Hlavní obsah

Studenti hledají podobu pro ztracenou část Kadaně

Novinky, Václav Vlasák

V pátek 16. března budou moci zájemci na vlastní oči posoudit návrhy, jak by mohlo v budoucnu vypadat ztracené Špitálské předměstí v Kadani.

Foto: Václav Vlasák

Pohled na část Špitálského předměstí se siluetou historické části města.

Článek

Od soboty 9. března okupovalo část kulturního domu Střelnice v Kadani 32 studentů fakulty architektury ČVUT z Prahy. Pracují na úkolu, který by mohl obyvatele královského města zaujmout. A nejen pamětníky.

„Architekt Michal Fišer nás upozornil na zajímavou skutečnost, že v Kadani existovalo Špitálské předměstí, které bylo ještě před 40 až 30 lety zastavěno. Zajímalo nás, jak by se s takovým místem, které dnes zastavěno není, mohlo nově naložit,“ vysvětlil důvod jejich přítomnosti v královském městě architekt Jan Šépka.

Studenti jsou rozděleni do 11 týmů a každý tvoří koncepci Špitálského předměstí. „Hledají nějakou náplň, ale i architektonickou a urbanistickou strategii pro využití tohoto území. Co si vybavuji, tak v České republice není takový případ, kdy by zmizelo historické předměstí, které mělo takovou historickou hodnotu a cenu,“ soudí Jan Šépka. Studenty při zpracování svých námětů nesvazují prakticky žádná omezení. Mantinely tvoří jen původní rozsah zmizelého předměstí.

S vývojem území je podrobně seznámil historik Petr Hlaváček a na názory se ptali i místních občanů. Organizátoři akce si slibují, že se na závěrečné prezentaci objeví řada netradičních nápadů a návrhů, které nebude omezovat legislativa ani majetkové vztahy. A také se těší na odezvu veřejnosti.

Prezentace studentský projektů se uskuteční v pátek 16. března od 16 hodin v kulturním domě Střelnice. Zváni jsou všichni obyvatelé Kadaně i další zájemci s širokého okolí. Na výsledek práce studentů je moc zvědav Jiří Kulhánek, starosta Kadaně, který tuto iniciativu uvítal. Určitě se nezačne hned podle těchto projektů stavět, ale když se objeví zajímavé a funkční řešení, může být zahájena další diskuze směřující k jeho realizaci. Nakonec do diskuze se mohou občané zapojit hned při prezentaci jednotlivých studentských prací

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám