Hlavní obsah

Studenti FAMU zachytili proměny vesnice

Novinky, Jiří Smutný

Moravské zemské muzeum v Brně připravilo výstavu prací patnácti studentů katedry fotografie pražské FAMU. Ti v letech 2008 - 2009 zachytili svými objektivy současný stav devatenácti různých obcí, vybraných z různých míst celé České republiky.

Foto: Jiří Smutný

Mariánské Radčice pohledem Dory Dernerové

Článek

Vzhled naší vesnice byl dlouho formován jednoznačným vztahem k přírodě a jejímu zemědělskému využívání. Harmonický vztah byl narušen až při kolektivizaci zemědělství, kdy začaly vznikat rozměrné stavby, jako například sila, kravíny, několikaposchoďové obytné domy a nakonec paneláky.

Později se podařilo některé původní a chátrající domky zachránit tím, že si je lidé z měst pořídili jako rekreační chalupy. Ke změnám vzhledu obcí dochází i v současné době, kdy se mnohde vesnice zřetelně dělí na starou část a novou výstavbu.

Podle vedoucího projektu Jaroslava Bárty z FAMU bylo cílem zachytit přítomnost vesnice pohledem mladých lidí, nezatížených místními a historickými znalostmi a zkušenostmi, tedy nezaujatě a do jisté míry i bezohledně.

Výstava fotografií s názvem Vesnice bude otevřena v Paláci šlechtičen, Kobližná 1, denně mimo pondělí, a to do 31. ledna 2016. Vernisáž se koná dnes v 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám