Hlavní obsah

Studenti dobrušské střední školy pomáhají hendikepovaným lidem

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti 1. ročníku oboru Informační technologie ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky navázali spolupráci s denním stacionářem NONA92,o. p. s. z Nového Města nad Metují a pomáhají hendikepovaným

Foto: Jana Melicharová

Účastníci sportovního dne

Článek

 „Náš denní stacionář je zařízením pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením ve věku od 15 do 50 let, ve kterém připravujeme naše klienty na samostatnější život a učíme je praktickým dovednostem. Připravujeme pro ně i různé kulturní a sportovní akce, výlety, exkurze a volnočasové aktivity. A jednou z nich byl i sportovní den, se kterým nám právě pomohli studenti již zmíněné střední školy,“ popsala pracovnice stacionáře Monika Trojanová.

A tak se sportovní stadion v Novém Městě nad Metují stal místem, kde se na začátku června setkali mladí lidé s lidmi, kteří mají nějaký hendikep, ale i přesto si život užívají plnými doušky.

“Vzhledem k tomu, že moje dcera je žákyní této školy a je v ní velmi spokojená, napadlo mě, že bych o spolupráci mohla požádat právě její třídu. Organizace takové akce si totiž vyžaduje víc spolupracovníků, než máme ve stacionáři pracovníků. A tak jsem nejdříve oslovila ředitele školy Vladimíra Voborníka, který nebyl proti. Pak už mi nezbývalo nic jiného, než navštívit samotnou třídu 1.IT, kam dcera chodí, a žákům vysvětlit, co je čeká. Mile mě překvapila i reakce třídního učitele Milana Sotony, který vůbec nezaváhal a se spoluprací souhlasil,“ popsala Trojanová.

Samotnému sportovnímu dni ještě předcházel jeden den, který žáci strávili ve společnosti klientů denního stacionáře, aby se s nimi seznámili a poznali je v jejich prostředí, které dobře znají a kde se chovají zcela bezprostředně.

“Studenti byli ze začátku trochu zakřiknutí a překvapení, ale s přibývajícím časem poznávali, že i mentálně postižený člověk je také člověkem. A tak se s chutí pustili do příprav samotného sportovního dne. Připravili a namalovali pro naše klienty světadíly, neboť tento sportovní den měl být „Cestou kolem světa“,” uzavřela Trojanová.

Samotný sportovní den už byl příjemným setkáním studentů s klienty denního stacionáře a jejich přáteli i z jiných podobných zařízení z celých východních Čech. A možná i navázáním další spolupráce těchto dvou zcela odlišných zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám