Hlavní obsah

Studenti cestující vlakem ušetří ročně několik tisíc

Novinky, Michal Režnar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti, kteří cestují pravidelně za vzděláním vlakem, mohou ročně ušetřit několik tisíc korun a to již na malé vzdálenosti v rámci svého regionu. Při vzdálenosti necelých 50 kilometrů lze uspořit čtyři tisíce.

Foto: České dráhy (tiskové centrum)

Ilustrační foto.

Článek

Věnovat čas a vybrat správnou jízdenku na vlak pro studenta, který dojíždí za výukou pravidelně vlakem, se skutečně vyplatí. České dráhy (ČD) nabízejí tisíci korunové slevy také pro cestování na krátké vzdálenosti.

Obyčejné jízdné s přirážkou vyšší než 200 %

Student jedoucí do školy může využít hned několik nabídek, které ČD poskytují. Ovšem pozor, některé z nich se mohou prodražit až o několik stovek procent ročně. Nejméně výhodnou je právě obyčejné jízdné, které se studentovi pro pravidelné cestování v regionu nevyplatí vůbec. Za školní rok by takto drahám nechal navíc přes 200 %.

Studenti mohou vybírat ze tří nabídek

Pro studující do 26 let nabízejí ČD hned tři výhodné produkty. S in-kartou lze za každou cestu ušetřit 25 % z ceny obyčejné jízdenky. Zřízení in-karty je zdarma, platí se pouze její tříletý provoz, který vyjde na 330 Kč. In-karta nabízí také 50procentní slevu na místenky. Druhá nabídka je výhodnější. Studenti mohou na pravidelné trase využít studentské jízdné, ušetří tak za cestu okolo 50 % z ceny běžné jízdenky.

Sleva se odvíjí podle vzdálenosti. Nejvýhodnější je ovšem studentská traťová jízdenka, které je schopna uspořit za školní rok několik tisícovek a to také pouze v rámci regionu.

Pro studentské jízdné a studentskou traťovou jízdenku je nutné zakoupit průkazku studenta, která se prodává u pokladen ČD za 1 korunu, poté ji škola potvrdí razítkem a na konec si ji necháte ověřit opět u pokladen ČD za poplatek 50 Kč. Studentská traťová jízdenka platí na období pololetí a lze ji zakoupit kdykoliv v této době.

47 km na rok za 25 960 Kč nebo také za 10 080 Kč

Následující ceny platí pro cestování plnoletého studenta pětkrát týdně na vzdálenost 47 km za školní rok: obyčejné jízdné 25 960 Kč, zákaznické jízdné (in-karta) 19 470 Kč, studentské jízdné 14 080 Kč, traťová jízdenka 10 080 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám