Hlavní obsah

Student z dobrušské střední školy je mistrem světa v bench pressu

Novinky, Jana Melicharová

Student Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se stal mistrem světa v bench pressu a držitelem světového rekordu.

Foto: Jana Melicharová

Alex se svojí medailí před školou

Článek

Šestnáctiletý Alex Maryška, díky své postavě nepřehlédnutelný, ale velmi skromný a pracovitý student 2. ročníku učebního oboru Nástrojař SŠ – PVC z Dobrušky se v Trnavě stal juniorským mistrem světa a držitelem evropského a světového rekordu v bench pressu. Jde o silovou disciplínu, kdy závodník leží na lavičce a před sebou má činku, kterou si položí na hrudník a kterou pak silou zvedne.

„S vlastním bench pressem jsem začal před rokem, ale už dřív jsem začal cvičit, protože jsem byl vždycky nejsilnější ze třídy a cvičení mě bavilo. Pak jsem zjistil, že mi bench press jde a že mě i baví. Začal mě trénovat děda, který byl profesionální kulturista. Na začátku jsem zvedal asi třicet kilo, to mi teda bylo necelých čtrnáct. Pak jsem se do bench pressu zakousl a dnes má můj světový rekord hodnotu 163 kg,“ začal skromně své vyprávění Alex.

„Je to ale velká dřina, kdybych v posilovně kolikrát nevypustil duši, tak dnes bych nebyl tam, kde jsem. Kdybych se tak nedřel, tak bych dnes nedal ten světový rekord. Mě to ale v posilovně baví. Každý den posiluju minimálně dvě hodiny. A když nejsem v posilovně, tak obracím pneumatiky od traktoru nebo tahám auta,“ pokračoval Alex.

„Na mistrovství světa mě přihlásil děda, protože věděl, že mám šanci. Já už jsem měsíc předtím světový rekord v posilovně vyrovnal. To se ale nepočítá. Tak jsme vyrazili do Trnavy. Tam jsem na vlastní závod čekal až do šesti hodin večer, protože tam bylo asi tisíc závodníků a já šel v poslední skupině. Hned prvním pokusem jsem zvedl 155 kg, což byl evropský rekord. V druhém pokusu padl ten světový, který má tedy hodnotu 163 kg. Ještě jsem měl jeden pokus, protože v bench pressu máte při závodech tři pokusy, ale 165 kg už jsem nedal,“ vyprávěl dál Alex.

„V současné době závodím v kategorii 16 až 17 let do 110 kg. Mým cílem je ale pokračovat dál a zvednout světový rekord ještě v této kategorii a pak být nejlepší i v té mužské. Mám totiž velký vzor ve svém dědovi Jiřím Maryškovi a hlavně strejdovi, který se jmenuje Jiří Havrda a který je několikanásobný mistr světa a držitel světového rekordu 400 kg v bench pressu,“ doplňoval Alex.

Svoje vyprávění pak už jenom Alex skromně zakončil výčtem svých úspěchů. Kromě světového a evropského rekordu a titulu mistra světa je ještě držitelem národního rekordu, mistrem ČR a vítězem dalších závodů.

„Vím, že jsem neřekl ještě poslední slovo a že tento titul je teprve začátek. Už na mistrovství republiky v Trutnově bych chtěl zvednout nový světový rekord,“ zakončil své vyprávění na lavičce na chodbě Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum v Dobrušce tento duší skromný, ale fyzickou kondicí nepřehlédnutelný kluk z Bohuslavic u Dobrušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám