Hlavní obsah

Strom svobody za ostravskou radnicí se stane symbolem paměti i úcty k válečným obětem

Novinky, Josef Zajíc

V úterý 28. dubna v 15.00 hodin byl zasazen na počest 70. výročí osvobození Ostravy a jako dík za svobodu jinan dvojlaločný v Komenského sadech za Novou radnicí u řeky Ostravice.

Foto: Josef Zajíc

V Ostravě byl v Komenského sadech zasazen 28.4.2015 jinan dvojlaločný jako Strom svobody.

Článek

Dalším dílem programu ostravských oslav 70. výročí osvobození Ostravy se stal slavnostní akt zasazení Stromu svobody za Novou radnicí Magistrátu města Ostravy. Strom vedle pamětní desky připravili k zasazení pracovníci Ostravských městských lesů a zeleně, s.r.o.

Jinan dvojlaločný je prastará, dlouhověká dřevina spojovaná v léčitelství s podporou paměti. Stane se symbolem naší paměti a úcty k válečným obětem a hrdinům, kteří prošli peklem 2. světové války a zasloužili se o osvobození našeho města od nacistické zvůle,” řekl v úvodu slavnostního aktu primátor města Ostravy Ing. Tomáš Macura, MBA.

Slavnostního aktu se dále zúčastnila starostka centrální městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Ing. Petra Bernfeldová a náměstek primátora Ing. Ivo Hařovský.

Náměstek primátora Ing. Zbyněk Pražák, Ph.D. se vyjádřil v tom smyslu, že zasadíme-li strom v lese, je to dílo pro generace vnuků a jejich dětí. Zasadíme-li ovocný strom, je to dílo již pro syny.

„Dnes zasazený Strom svobody bude spolu s pamětní deskou připomínat svým růstem, mohutněním a délkou svého života dalším generacím boj za svobodu, který nesmí nikdy skončit,” uvedl Zbyněk Pražák. 

„Jinan dvojlaločný dorůstá do maximální výšky 30 metrů, s ročními přírůstky okolo 30 cm. Jinan dvojlaločný je jedinečný také svými vlastnostmi. Vydrží mrazy více než mínus 20 stupňů Celsia, je odolný vůči znečištění, suchu, vlhku, dobře snáší průmyslové prostředí. Netrpí nemocemi, není ohrožován škůdci, není náročný na kvalitu půdy,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám