Hlavní obsah

Strojírenský podnik Vítkovice Machinery Group otevřel své brány

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších ostravských strojírenských podniků - Vítkovice Machinery Group - otevřel 1. května své brány veřejnosti.

Foto: Josef Zajíc

Den průmyslu a technického vzdělávání.1.5.2015. Model vytištěný na 3D tiskárně.

Článek

Již od samého rána v pátek 1. května lidé z Ostravy a širokého okolí, i z ciziny, postupně navštívili provozy stojírenského podniku Vítkovice Machinery Group, které nabídl k nahlédnutí.

Nejspokojenější však byly hlavně děti, pro které se vždy něco najde, co je zajímá, s čím si pohrají - i kdyby to měl být jen prostý nafukovací balónek. Ti starší se mohli poučit, jak se tiskne na 3D tiskárně, a byli udiveni, co všechno se dá vyrobit.

V 11 hodin v provozu smaltovny Vítkovice Power Engineering - dceřiné společnosti Vítkovice Machinery Group - byla slavnostně zahájena vernisáž výtvarného sympozia Vítkovice Smalt Art 2015, které začalo 24. dubna. Deset mladých a špičkových výtvarníků tak přímo v provozu prezentovalo svá nejlepší díla.

Technickou třešničkou na prvomájovém dortu bylo otevření famózní vyhlídky postavené jako nástavba Vysoké pece č. 1. v Dolní oblasti Vítkovic. Architektem Ing. Josefem Pleskotem netradičně řešená, kruhovitá prosklená stavba, ověnčená konstrukcí ochozů v průměru 17 m, nabízí uvnitř v současné době kavárnu, výtah, sociální zařízení. Připravuje se otevření místnosti pro semináře a diskuzní klub. 

Návštěvníci se v pátek k nástavbě dostali skipovým výtahem, pak po schodech o pár pater výš. Nově otevřená kruhová kavárna nabídla pohodlné posezení a drobné občerstvení. Procházkou po vnějším ochozu zažili návštěvníci krásné pohledy a rozhledy do okolí Ostravy, do Beskyd a dalších vzdálenějších hor.

Ve 14 hodin pak v areálu Dolních Vítkovic byl zahájen kulturní, zábavný a poučný program pro všechny věkové kategorie. Také byl otevřen tak zvaný Uhelný okruh. Návštěvníci se tak mohli dostat od Vysoké pece č. 1 okolo multifunkční auly Gong, malého světa techniky U6, přes nově zbudovanou lávku až do areálu bývalého dolu Hlubina, kde jsou nově otevřené, krásně zrekonstruované prostory nabízející kulturní a vzdělávací zážitky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám