Hlavní obsah

Strojírenské firmy představily budoucnost regionu Orlicko

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská hospodářská komora Pardubického kraje oblast Orlicko ve spolupráci s kontaktním pracovištěm Úřadu práce v Ústí nad Orlicí připravily již počtvrté ve čtvrtek 24. ledna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí úspěšnou akci Přehled strojírenských firem s řadou informací a poradenstvím.

Foto: Lukáš Prokeš

Přehlídka strojírenských firem a představení učilišť a technických škol se setkalo s velkým zájmem mládeže i dospělých.

Článek

Blížící se termín podání přihlášek na další školu žáků 9. tříd základních škol přináší nemalé starosti jejich rodičům: Jakou školu vybrat? Jaké bude uplatnění na trhu práce?

Pomoc s touto otázkou nabídlo 25 firem Orlického regionu zastoupených na přehlídkové akci v Kulturním domě. Zástupci významných zaměstnavatelů zde předvedli nejen výrobky a videa z práce v provozech, ale zájemcům podali i zevrubné informace o možnosti uplatnění v jejich podnicích.

Všem firmám chybí především pracovníci technických profesí, které jsou tak zárukou úspěchu na trhu práce. V návaznosti na možnost získání požadované odbornosti byli přítomni zástupci středních škol a učilišť s nabídkou studia, četných benefitů plynoucích ze spolupráce s jednotlivými podniky i zárukou uplatnění po skončení studia.

Z devíti zastoupených středních škol to byly: Integrovaná střední škola technická Vysoké Mýto, Průmyslová škola Letohrad, Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Lanškroun, Střední odborné učiliště opravárenské Králíky, Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk, Střední škola umělecko- průmyslová Ústí nad Orlicí, Střední škola zahradnická a technická Litomyšl a Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová.

Řada ukázek z činnosti a vybavení těchto škol upoutala všeobecně žáky vyšších ročníků základních škol, ale i jejich rodiče. Se stejným zájmem se setkala nabídka pracovních možností vystavovaných firem, kde navíc studenti stávajících středních škol a učilišť včetně budoucích absolventů vysokých škol si mohli ověřit svoje představy o budoucím povolání a vybrat vyhovující firmu. Ukázky s uvedením náboru potřebných profesí posloužily i dospělým hledajícím novou práci, ale také návštěvníkům z řad široké veřejnosti zajímajícím se o nové technologie a stav současné výroby na Orlicku.

Jednu z praktických ukázek na videu z provozu nabídla i firma GAF, zabývající se zakázkovou výrobou z nerezu, oceli a hliníku, s podporou pro zaměstnance ve zvyšování kvalifikace formou kurzů i studia a s nabídkou možnosti brigád pro studenty a podpory při studiu.

S obdobnými a podrobnými nabídkami se představily všechny firmy i v návaznosti na spolupráci s odbornými školami.

Školy pak uvedly vedle uplatnění absolventů i doplňkové aktivity pro veřejnost (např. SŠ automobilní různé opravy, měření emisí, odtahovou službu a další) včetně zapojení do různých soutěží. VOŠ a SŠ technická Česká Třebová pak zaujala výtiskem Technohrátky jak si v kroužku elektrotechniky a hardware postavit vlastnoručně simulátor rychlíkové lokomotivy.

Bezpočet zajímavostí pak přinesly i jednotlivé firmy. Jedna za všechny: VÚB a.s., významný výrobce speciálního, ochranného a funkčního textilu CleverTex oslaví v letošním roce 70 let svého trvání.

K dořešení všech otázek uplatnění pak bylo upozornění na možnost návštěvy Informačního poradenského střediska na Úřadu práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám