Hlavní obsah

Střípky z humoru Pavla Kantorka nabídne pražská výstava

Novinky, Barbora Horešovská

Spolek InGarden pořádá tradiční předvánoční výstavu humoristy Pavla Kantorka. Výstava bude konat v centru InGarden Nad Primaskou 292/45 v Praze Strašnicích ve dnech 8. listopadu až 22. prosince. Slavnostní zahájení výstavy proběhne 8. listopadu od 19 hodin za účasti herečky Miriam Kantorkové.

Foto: Barbora Horešovská

Jeden z kreslených vtipů Pavla Kantorka.

Článek

Předvánoční období je spojeno s rozjímáním a vzpomínkami a v tomto duchu se ponese i výstava Pavla Kantorka. Výstavní soubor tentokrát nabídne zasuté vzpomínkové střípky, vtipy, které Pavel Kantorek vytvořil před emigrací nebo těsně po ní.

Některé střípky jsou zapadlé první verze pozdějších známých vtipů, některé zase variacemi známějších a některé zcela utajené perly. Pořadatelé výstavy věří, že mnoho vystavených vtipů bude překvapením i pro ostřílené znalce tvorby Pavla Kantorka.

Výstavní soubor více než 75 vtipů bude představen v netradičním formátu A4, protože výstava bude spojena s hlasováním, které vtipy by návštěvníci rádi viděli v připravovaném katalogu. Katalog z výstavy pak bude k prodeji od nového roku v centru InGarden.

Vernisáž se neponese jen v duchu rozjímání, ale také oslavy. Její součástí  bude i vyhlášení výsledků letní soutěže Vezmi tužku a namaluj kočku. Výběr nejlepšího obrázku probíhá až do vernisáže, tedy 8. listopadu, na stránkách facebookové skupiny Příznivci humoru Pavla Kantorka a výherci bude předán originální tisk kočky Pavla Kantorka.

Předvánoční výstava bude jako vždy prodejní. Návštěvníci si mohou zakoupit jak originály kreseb, tak tisky jednotlivých vtipů, souborné katalogy z minulých výstav a různé upomínkové předměty, jako například hrneček motivem kočky nebo odznaky záložky a jiné. Speciálně pro tuto výstavu bude k dispozici nový dotisk katalogu Historické okamžiky a návštěvníci si také mohou objednat tričko s potiskem kočky. 

Pavel Kantorek žije od roku 1968 v Kanadě. Zde se věnoval především svému hlavnímu oboru – teoretické fyzice, ale i zde kreslil, například pro kanadský deník Globe and Mail. O své kreslířské tvorbě říká: „Vtipy mě napadají v době, kdy řeším nejsložitější problémy časoprostoru, zabývám se složitými rovnicemi. Zahlédnu směšnou situaci v době, kdy je mozek unaven, jakoby hledal způsob, jak si odpočinout. Náhle se objeví zkratka, kdy jsou k sobě přiřazené zdánlivě nesouvisející situace a najednou to v mozku klikne, zrodí se vtip a hlava dostane nový přísun energie.“ 

Spolek autora zastupuje od roku 2010 a propaguje jeho tvorbu pomocí výstav a prodejem tisků či originálních kreseb a dalších předmětů spojených s autorovou tvorbou.  

Další informace naleznete na www.ingarden.cz.  

Reklama

Výběr článků

Načítám