Hlavní obsah

Striezelmarkt v Drážďanech, jeden z nejnavštěvovanějších vánočních trhů se blíží

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Na nejstarším německém vánočním trhu v Drážďanech je kromě němčiny nejčastějším jazykem čeština. Vánoční atmosféra, štola, punčové hrnky, svíčky, kolotoče, vše vytváří pocit pospolitosti před nadcházejícími Vánocemi. Advent začíná ve středu 29. listopadu v 16 hodin, končí na Štědrý den ve 14 hodin.

Foto: Info Drážďany

Drážďanský advent

Článek

O druhé adventní sobotě (9. 12.) se koná oblíbená Štolová slavnost, která každoročně přivítá přes sto tisíc lidí a mezi nimi i tisíce návštěvníků z Česka.

Roztočení pyramidy

Primátor města Dirk Hilbert zahájí Striezelmarkt 29. listopadu v 16 hodin symbolickým roztočením obří krušnohorské pyramidy. Ve 233 slavnostně vyzdobených stáncích začne předvánoční prodej.

Předtím se od 15 hodin koná v kostele Kreuzkirche slavnostní bohoslužba se zpěvem oblíbeného drážďanského chlapeckého sboru Kreuzchor, který v loňském roce slavil 800 let od svého založení. Vstup do kostela i výběr jednoho z 3000 míst k sezení je zdarma.

Adventní kalendář a adventní víkendy

Nejznámější a nejoblíbenější akcí drážďanského Striezelmarktu je už dlouhá léta Štolová slavnost v sobotu před druhým adventem. Letošní štolový průvod začne 9. prosince v 11 hodin a po procesí městem dorazí kolem poledne na náměstí Altmarkt.

Start průvodu je tentokrát výjimečně mezi Zwingerem a Rezidenčním zámkem, na ulici Taschenberg (před hotelem Taschenbergpalais Kempinski). Je tomu tak z důvodu uzavírky labského mostu Augustusbrücke a přilehlého náměstí Schlossplatz.

Pódiový program probíhá již od půl desáté ráno. Speciální program je ale připraven na každý adventní víkend. O prvním víkendu bude slavnost velkého adventního kalendáře, který se Striezelmarktu nachází v rohu směrem kostel Kreuzkirche. Pořadatelé připravili na tento víkend dvakrát 583 adventních kalendářů, které rozdají dětem.

Tematické pátky: Dlouhá noc a ledové sochy

V polovině prosince, v pátek 15. 12., bude Striezelmarkt otevřen výjimečně až do 23 hodin. Na trhu budou umělečtí sochaři tesat ledové sochy.

Ostatní pátky, kdy je otevřeno jako normálně do 21 hodin, budou rovněž výjimečné. Prvního prosince večer se na pódiu sejdou pozounisté a saské pozounové sbory, od roku 1764 patří k saským Vánocům. Tehdy se ale poprvé objevily Herrnhutském Diariu, tedy v městečku moravských exulantů zvaném Herrnhut nebo také Ochranov.

V pátek 8. prosince budou na jevišti hrát hornické kapely z Krušnohoří, v pátek 22. prosince bude pódium patřit gospelovým sborům.

Luxusní hrníčky, vánoční pošta a pásky pro malé děti

V turistickém centru v severovýchodním rohu Striezelmarktu bude k dostání luxusní varianta hrníčku na svařák s ručně pozlaceným písmem.

Naproti infocentru můžete odeslat svůj vánoční pozdrav ze Striezelmarktu s novou adventní známkou s motivem herrnhutské čili ochranovské hvězdy.

Starají se o bezpečnost malých

Rodiče malých dětí si v turistickém infocentru (a rovněž ve stánku PostModern a rovněž v domečcích v dětském koutku) mohou vyzvednout žlutou pásku, na níž napíšou své mobilní číslo a kterou připevní své ratolesti na ruku pro případ, že se dítko na trhu ztratí.

Další informace: www.dresden.de/striezelmarkt (DE) | www.drazdany.info/vanoce (CZ) - vánoční brožura ke stažení i v češtině

Reklama

Výběr článků

Načítám