Hlavní obsah

Stříbrské muzeum se tak trochu proměnilo v dávné hospody

Novinky, Martina Sihelská

Od pátečního večera hostí stříbrské muzeum nevšední výstavu. Jsou zde k vidění téměř dvě stovky fotografií a dokumentů z historie stříbrských občerstvovacích zařízení, která sahá až k roku 1861.

Foto: Martina Sihelská

Ve stříbrském muzeu je výstava o hospodách.

Článek

„Z této doby nemáme fotografie, ale různé dokumenty či záznamy. Řada domů už v dnešní době ani neexistuje. Takové hospody jsme skutečně dohledali jen z různých zdrojů jako jsou kroniky, záznamy v archivech a muzeích, případně od známých nebo i z matrik, kde bývá napsáno, že ten a ten byl hostinským v tomto čísle popisném,“ vysvětlil Karel Janda, který výstavu uspořádal společně s Františkem Samcem.

Výstavu zaštítil poslanec Václav Votava, mezi významné hosty patřila Ilse Cramer, která je dcerou posledního majitele zaniklého hostince Pražák. Přišel také senátor Miroslav Nenutil a řada návštěvníků, kteří v některých hospůdkách pracovali.

„Jsem potěšen, že na vernisáž přišlo a přijelo tolik návštěvníků. Velkým dárkem pro mě je příbor od paní Cramer, který nese ještě značení hotelu Wiesinger,“ dodal Janda.

Mezi účastníky vernisáže byl i Josef Klíma. „Ve Stříbře žiji od šedesátých let, takže jsem řadu těchto pohostinství znala i navštěvoval. Nejvíce si vybavuji Šestáka, Plovárnu, Pražák a bufet na náměstí. Ale nejraději jsem stejně chodil do Evropy. Teď tu na snímcích poznávám mnoho lokálů a domů. Před kluky smekám, muselo jim to dát hodně práce, získat tolik dokumentů a informací. Dnes už chodím do restaurace v Plzeňské ulici,“ usmíval se Klíma.

Výstava bude přístupná v provozních hodinách muzea až do 27. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám