Hlavní obsah

Stříbrný smrk coby symbol vánoční pohody opustil náměstí, vrátily se dny všední

Novinky, Stanislava Dvořáková

Zmizel vánoční strom na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí, pohasla světelná ozdoba ulic i rostlých stromů středu města, rozzářené výlohy obchodů i ozdoby soukromých domů. Vánoce se staly minulostí a pouhou vzpomínkou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Likvidace stříbrného smrku na Mírovém náměstí ukončila krásné období vánoční atmosféry.

Článek

Jako každým rokem odstranění vánočního stromu znamená ukončení vánoční atmosféry a nastolení pravidelného rytmu dění všedních dní. V pátek 11. ledna tak pracovníci Úseku Komunálních služeb městské společnosti Tepvos Ústí nad Orlicí skáceli stříbrný smrk, který představoval na Mírovém náměstí vánoční strom. Větve byly osekány pro zpracování štěpkováním a kmen vrácen dárkyni.

V následujících dnech byla postupně odstraněna veškerá světelná výzdoba z ulic i tisíce světel z rostlých stromů. Město se tak ponořilo do osvětlení pouličních lamp na pozadí bílé sněhové přikrývky. Ta se však tradičně po několika dnech proměnila v kaluže a zbytky shrabaného špinavého sněhu.

S ukončením období Vánoc ve městě obyčejně končívá i vánoční atmosféra v domovech obyvatel. Dosloužilé vánoční stromky jsou odkládány ke kontejnerům, odkud jsou svezeny do Sběrného dvora - tam se štěpkováním promění v mulčovací hmotu pro keře a stromy, kde pak dochází k jejímu pozvolnému zkompostování a navrácení přírodě.

V některých domácnostech, věrných staré tradici, zůstává stromek až do začátku opadávání jehličí. V těchto případech mohou majitelé kdykoliv odnést odstrojený stromek do Sběrného dvora do kontejneru pro bio rozložitelný odpad, odkud společností Ekola s r. o. České Libchavy bude odvezen ke zpracování strojem se speciálními rotačními drtiči k dalšímu použití.

Kulturní program nového roku byl zahájen v úterý 15. ledna v Kulturním domě přehlídkou zájmové umělecké činnosti speciálních škol regionu, nazvané Akademie 2019. Na přehlídce vystoupilo přes 100 dětí ze čtyřech škol a zařízení v Ústí nad Orlicí, Žamberku a Vysokém Mýtě.

Dospělým byla ve středu 16. ledna určena akce v městském muzeu Novoroční muzejní kafe s besedou s manželi Kozákovými, Danou a filmovým výtvarníkem a scénografem Alexandrem, o oděvu české ženy na počátku 21. století a o přípravě interiérů a exteriérů v Ústí nad Orlicí při natáčení filmu Já, Olga Hepnarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám