Hlavní obsah

Střelba na kovové siluety přivedla do Kralup řadu zájemců

Novinky, Martin Tlustý

Česká asociace střelby na kovové siluety v Kralupech nad Vltavou minulou sobotu premiérově uspořádala závody pro širokou veřejnost. Mezi střelci nechyběli jak mistři ČR, tak ani účastníci mistrovství Evropy i světa.

Foto: Martin Tlustý

Závodní vzduchové pušky na snímku nepatří k těm nejlacinějším. Bližší model vyjde přibližně na 40, ten vzdálenější však již přibližně na 90 tisíc Kč.

Článek

Za vítězným Lubošem Cyprichem z Děčína se na druhém místě ve vzduchové pistoli umístil Karel Hartl z Prahy a Radko Beránek z Kladna. Ve vzduchové pušce skončil na druhé pozici mělnický Milan Kratochvíl, bronz si odnesl pražský Hartl.

Všem třem disciplínám Velké ceny Kralup, střelbě ze vzduchové pušky, agregate, jakož i střelbě ze vzduchové pistole, s přehledem kraloval děčínský Luboš Cyprich. Jeho zlato však nebylo pro většinu ostatních střelců vůbec žádným překvapením, a to kvůli jeho předchozím účinkováním na mistrovství Evropy i světa.

V badmintonové a tenisové kryté hale za kralupským Hotelem Sport se střílelo na siluety zvířat (kuře, prase, krocan a beran), které byly pro střelce ze vzduchové pušky umístěny ve vzdálenostech od 18 do 41 metrů. Pro soutěžící v disciplíně vzduchové pistole byly terče rozmístěny od 10 do 18 metrů.

Řadu každého ze zvířat tvořilo pět siluet. Na každou se střílelo dvakrát. Větší počet zásahů měl šampion Cyprich při střelbě z pušky, ze které zasáhl 25 ze 40 kovových siluet. Vzduchovou pistolí trefil o tři terče méně. Dohromady však získal 47 bodů, a to mu rovněž stačilo i na vítězné vavříny v disciplíně agregate. V této se na třetí příčce umístil i známý kralupský střelec Josef Škvaro, který si tak vedle ředitelování soutěže na chvilku odskočil i ke střelbě.

Dnes již zasloužilý střelec Škvaro, který dodnes stále cestuje po veteránských soutěžích po celé ČR i blízkém zahraničí, nám k letošní první Velké ceně Kralup řekl: „Velice mě těší, že se naši první Velkou cenu podařilo organizačně dobře zvládnout a hlavně že se mezi účastníky objevili i mladí střelci.”

Josef Škvaro se dále netajil ani úmyslem založit v Kralupech nad Vltavou střelecký klub: „Pokud by se náš záměr povedlo uskutečnit, byl bych tomu moc rád. Nezapomínejme, že do kralupské Síně sportovní slávy již řadu let neodmyslitelně patří významný Kralupák, střelec a československý olympionik Lubomír Nácovský, držitel bronzové olympijské medaile z Tokia v roce 1964.“

V otevřených terénech se jinak střílí i na dlouhé stovky metrů. V kralupské hale byly pro disciplínu střelby ze vzduchové pušky úplně nejdále kovové siluety beranů, a to ve vzdálenosti 41 metrů od střelce.

Úplně poprvé se na kovové siluety začalo střílet v polovině 50. let minulého století v Mexiku. Odtud se pak nové střelecké odvětví rozšířilo přes severní Ameriku do mnoha zemí celého světa. V tuzemsku se tento sport však objevil teprve v devadesátých letech minulého století, dál se tento však prozatím prosazuje vcelku pozvolna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám