Hlavní obsah

Středověk na vlastní kůži mohou zažít návštěvníci zámku Kunštát

• Aktualizováno
Novinky, Dagmar Šnajdarová

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a za polovinu vstupného teď můžete navštívit nový prohlídkový okruh V erbu tří pruhů. Páni z Kunštátu a jejich hrad na zámku Kunštát.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Stačí, když se na pokladně zámku prokážete vstupenkou z hradů Pernštejn či Veveří nebo ze zámku Lysice.

Otevřená interaktivní prohlídková trasa V erbu tří pruhů, která vede středověkými sklepními prostorami, renesančním přízemím jižního křídla a hradním parkánem zámku Kunštát, má ambice být letos jednou z turisticky nejatraktivnějších a nejvyhledávanějších expozic o středověku.

Návštěvníkům je zpřístupněno celkem osm dosud nepřístupných místností zámku. Poznají zde nejen slavný rod českého krále Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, ale v moderně pojaté expozici zažijí středověk téměř na vlastní kůži. Seznámí se způsoby osídlování „krajiny hradů“ v povodí řek Svratky a Svitavy a se stavbou zdejších panských sídel jako je Kunštát, Pernštejn, Boskovice či Veveří.

Expozice se zabývá nejen vznikem jednotlivých panství, cestováním ve středověku, vírou a náboženstvím a s nimi spojenými uměleckými díly, ale i válkou a mírem, nemocemi a umíráním a v neposlední řadě i středověkou kuchyní.

Nová expozice byla instalována s minimálními stavebními zásahy a dává tak možnost vyniknout zachovalým středověkým prvkům v zámeckém sklepení.

Již samotný nástup návštěvníka po schodech dolů do expozice navozuje přiblížení se středověku téměř na dosah. Nová prohlídková trasa je připravena působit na smysly návštěvníka zvukovými či světelnými efekty a dalšími interaktivní prvky. Expozice myslí i na nejmladší návštěvníky, formou hry, soutěže a zábavných částí mají i děti možnost poznat tajemství středověku.

Na objektech ve správě Národního památkového ústavu, které se k připomínce rodu pánů z Kunštátu připojily (hrad Pernštejn, hrad Buchlov, hrad Bouzov, hrad Veveří, hrad Litice, zámek Vizovice a zámek Lysice), jsou umístěny informační tabule, které připomínají historii jednotlivých památek právě v souvislosti s majiteli či osobnostmi z rodu pánů z Kunštátu.

Ve spojitosti s projektem Rok pánů z Kunštátu byly vydány tři nové publikace vztahujících se k novým expozicím a památkám spjatým s rodovými dějinami.  A určitě si nenechte ujít výstavu Dlouhá cesta za krásou, která je do 7. září na hradě Pernštejně.

Rok pánů z Kunštátu 2014

Národní památkový ústav se v minulých letech v rámci cyklu Po stopách šlechtických rodů věnoval Rožmberkům, Pernštejnům a vloni francouzským rodům. Rok 2014 je Rokem pánů z Kunštátu.

Tímto si připomínáme 550. výročí od dokončení diplomatických mírových misí, které vyslal český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad k západoevropským panovnickým dvorům. V rámci Roku pánů z Kunštátu je připravena řada výstavních akcí a kulturních programů, které veřejnosti přiblíží nejen rod Kunštátů, ale i období středověku vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám