Hlavní obsah

Středoškoláci z Dobrušky novými Talenty pro firmy

Novinky, Jana Melicharová

Studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky vyhráli okresní kolo soutěže Talenty pro firmy, kterou pořádá Hospodářská komora ČR

Foto: Jana Melicharová

Ocenění školy od Hospodářské komory ČR

Článek

Studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se stali vítězi okresního kola soutěže „Talenty pro firmy“, kterou v rámci výstavy Prezentace středních škol a zaměstnavatelů rychnovského regionu pořádala právě v Rychnově nad Kněžnou Hospodářská komora Královéhradeckého kraje.

Cílem této odborné soutěže je podpora posilování polytechnické výuky v oblasti počátečního odborného vzdělávání na základních a středních školách v České republice vycházející z principu vzdělávání pro praxi.

„Tým sestavený ze tří žáků základní školy, tří studentů střední školy, jednoho pedagogického pracovníka a jednoho odborníka z praxe měl za úkol ze stavebnice Merkur během časového limitu, který byl dvě a půl hodiny, sestavit podle návrhu funkční a pohyblivý model skutečného zařízení. Přitom žáci ze základní školy sestavovali základní konstrukci zařízení a studenti ze střední školy pak pro toto zařízení vyrobili pohonnou jednotku. Při práci mohli všichni využívat praktických rad svého pedagogického pracovníka a dohledu odborníka z praxe, kterým byl zástupce některé úspěšné firmy z regionu,“ charakterizovala princip soutěže zástupkyně ředitele Ing. Milena Vilímková ze SŠ – PVC z Dobrušky.

„Byla radost pozorovat, jak žáci s těmi svými malými prstíky sestavují základ zařízení, jak se dostávají až do těch nejužších mezer a mezírek, jak dělají tu jemnou práci. Středoškoláci jim pak pomáhali s organizací jednotlivých úkonů, kam patřilo i přesné měřením posuvným měřítkem, a nakonec s vlastním oživováním modelu,“ dodala Milena Vilímková.

Při vlastním závěrečném hodnocení výrobku pak rozhodovala přesnost, správnost, funkčnost modelu a souhra týmu. A tady právě uspěli studenti ze Střední školy – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky Jan Blažek, Jan Munzar a Matěj Lovětínský, kteří vytvořili společné družstvo se členy z Technologického klubu z Albrechtic ve složení Max Tulach, Tomáš Frydrych, Jiří Brič.

Radícím pedagogem pak byl učitel odborného výcviku z dobrušské školy Václav Serbousek a dobrou náladu v týmu udržoval a na všechny dohlížel pan Lukáš Trejtnar z firmy ASSA ABLOY z Rychnova nad Kněžnou. Ti všichni společně postupují do krajského kola soutěže, které se v polovině listopadu uskuteční v Hradci Králové.

A co je vlastně smyslem soutěže Talenty pro firmy, kterou pořádá Hospodářská komora ČR? Je to výchova nových talentovaných technických pracovníků, které nejen firmám v regionu, ale i firmám v celé České republice tak chybí. A k tomu právě Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky se svými strojírenskými studijními a učebními obory také přispívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám