Hlavní obsah

Středoškoláci testují vysokou školu na vlastní kůži

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyzkoušet si týden na vysoké škole. Takovou možnost má v letním semestru stovka studentů 11 středních škol Zlínského kraje. Stáž v Ústavu výrobního inženýrství jim ve spolupráci se Zlínským krajem nabídla Technologická fakulta Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, aby jim přiblížila náplň svého studia.

Foto: UTB-Technologická fakulta
Článek

Unikátní projekt představil Ústav výrobního inženýrství Fakulty technologické UTB ve Zlíně ve spolupráci se Zlínským krajem. V rámci programu Vyzkoušej si výšku aneb Týden vysokoškolákem nabízí studentům středních škol technického zaměření jedinečnou možnost zažít týden na vysoké škole. Jedná se o dílčí aktivitu z celoročního snažení Ústavu výrobního inženýrství a Kovárny Viva v oblasti podpory technického vzdělávání v regionu.

Po celých pět dní absolvují výuku společně s běžnými studenty Ústavu výrobního inženýrství. Cílem je přiblížit středoškolákům technické obory z nabídky UTB a podpořit tak zájem o jejich studium.

„Studenti mají nabitý program, ve kterém se seznámí s našimi laboratořemi, programují, pracují s lasery, navštíví univerzitní knihovnu a vydají se na exkurzi do vybrané firmy,“ přiblížila náplň stáže ředitelka Ústavu výrobního inženýrství prof. Ing. Berenika Hausnerová, Ph.D.

V týdenních turnusech se v průběhu letního semestru od března do června vystřídá na univerzitě na sto studentů z celkem jedenácti škol ze Zlína, Uherského Brodu, Starého Města, Rožnova pod Radhoštěm a dalších měst Zlínského kraje. Kromě společné výuky mají studenti individuální lekce v oblasti nekonvenčních technologií a metrologie, základů vědecké práce či technologie vstřikování v novém moderním Centru polymerních systémů. Na konci týdne každý účastník obdrží Osvědčení o absolvování stáže.

První turnusy programu Týden vysokoškolákem již proběhly v týdnech od 7. a 14. března, kdy do univerzitních lavic zasedli studenti středních škol z Valašského Meziříčí a Vsetína. „Byla to skvělá možnost seznámit se s vysokoškolským studiem, vybavením laboratoří a podívat se na technologie, které naše škola nemá a člověk se s nimi setká jen vzácně,“ podělil se o novou zkušenost Matěj Žebrák, student Střední školy průmyslové strojnické ze Vsetína.

„Studenti byli velmi vnímaví, bylo vidět, že je stáž bavila. Snad jsme je inspirovali a s některými z nich se uvidíme i v příštím roce jako s řádnými studenty naší univerzity,“ dodala profesorka Hausnerová.

Pro studenty, kteří se rozhodnou své zážitky zdokumentovat také fotografiemi, vyhlásila navíc Berenika Hausnerová fotosoutěž o nejlepší 36snímkové pásmo či 3,6 minuty dlouhý film zachycující celý týden.

Projekt podpořili Zlínský kraj, Kovárna VIVA, Plastikářský klastr, a Sdružení pro rozvoj Zlínského kraje.

Zúčastněné školy:

Integrovaná střední škola – Centrum odborné přípravy Valašské Meziříčí (7. - 11. 3.)

Střední odborná škola Josefa Sousedíka Vsetín (14. - 18. 3.)

SPŠ Vsetín (14. - 18. 3.)

SPŠ a OA Uherský Brod (4. - 8. 4.)

SŠ – Zbrojovka Uherský Brod (11. - 15. 4.)

SOŠ + Gymnázium Staré Město (18. - 22. 4.)

Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín (2. - 6. 5.)

Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště (9. - 13. 5.)

SPŠ Otrokovice (16. - 27. 5.)

Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel Rožnov pod Radhoštěm (23. - 27. 5.)

SPŠ polytechnická – COP Zlín (30. 5. - 3. 6.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám