Hlavní obsah

Středočeské skvosty: Vánicí k málo známé vyhlídce Bednář nad Vltavou

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autobus ze Štěchovic mě vyplivl ve vesničce Teletín. Cílem je proklamovaná vyhlídka Máj, další ze skalisek nad Svatojánskými proudy. Při příjezdu do vsi míjíme ceduli s nápisem Vyhlídka Máj. Přes ohrazenou pastvinu a hluboký sníh.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Tudy se mi nechtělo, tak jsem se snažil ji obklíčit a dostat se na ni bokem nějakou přístupnější lesní cestou. Nějak se to nezdařilo, ale objevil jsem vyhlídku jinou, neméně půvabnou, Bednář zvanou. V lepším počasí bych si ji vychutnal. Na mapě ji nenajdete, je tam jen zákrut Vltavy a skály.

U autobusové zastávky v Teletíně stojí stará lípa, u ní tabule s mapou Neveklovska. Část je stržena, nějaký ignorant si potřeboval namasírovat ničením své ego. Je to tu trochu pochmurné, mnohá stavení jakoby vystoupila z natáčení filmu o rozpadu české vesnice. Ale pár jich září čistotou, včetně kapličky a statku, v němž se točil seriál Hraběnky. Narazil jsem na párek teletínských koček, připomenuly mi Hrabalovy kočenky, čisté a půvabné.

Po žluté postupuji pár set metrů lesem, najednou značka končí, téměř kamzičí stezka pokračuje ke staré chatě, tak se pouštím lesem za stále většího chumelení do kopce. Po svozové cestě pak dál směrem, kde tuším Velkou řeku. A taky průšvih, viditelnost rapidně ubývá. Focení tedy nic moc. Přesto po zhruba deseti minutách se vynořuji nad řekou, pode mnou strmý svah, listí pod sněhem klouže, tak neriskuji.

Řeka tvoří nádhernou podkovu, na druhé straně jsou ve sněženici  vidět Třebenice, s proslulou trampskou hospodou U Taterů. V dáli vlevo se občas ukáže hráz slapské přehrady, aby se znovu ztratila ve sněhové vlně. Už padá hustá krupice, začínám ústup. Po zhruba půlhodině se vracím zpět do Teletína a tentokrát směrem k Máji, ale pro stále horší viditelnost raději po úvozové, posléze lesní cestě opět směr Vltava.  

Od Osady Proudy, ze které je vidět vyhlídka Smetanova, se vracím asi 2 kilometry do obce Krňany. Autobus do Štechovic tu moc nejezdí, chce to pořádně naplánovat trasu a skloubit ji s jízdním řádem. Mně se v chumelenici podařil stop až na Zbraslav. Spoléhat na to se ale nelze. Když už nic jiného, vyčistí vám takový výlet hlavu, plíce a promáčí boty.  

Reklama

Výběr článků

Načítám