Hlavní obsah

Středočeská vědecká knihovna chystá přednášku o významném kladenském rodákovi

Novinky, Lenka Juračková

Již poněkolikáté zavítá do Středočeské vědecké knihovny v Kladně přednášet dr. Irena Veverková. Tentokrát o kladenském rodákovi a významném japonském architektovi Antonínu Raymondovi a jeho žáku Shegifumi R. Tsuchiyovi. Přednáška se uskuteční ve středu 13. března od 17 hodin ve studovně knihovny.

Foto: Irena Veverková

Gunma music center - r. 1961

Článek

Podklady pro přednášku získala dr. Irena Veverková díky služební cestě do Japonska v roce 2012. O osobnost architekta Antonína Raymonda, který se svojí činností v Japonsku nesmazatelně zapsal do historie novodobé japonské architektury a je dokonce řazen mezi její zakladatele, se dlouhodobě zajímá.

Tvorba A. Raymonda představuje v mnoha ohledech spojnici mezi tradičními japonskými stavebními prvky a moderními betonovými stavbami, které místní obyvatelé přijali. Řada jeho staveb je dnes památkově chráněna a stala se vzorem pro další generace tvůrců.

Během let A. Raymond vychoval řadu žáků. Mezi jeho nejvěrnější patří architekt Shigefumi R. Tsuchiya, který je neúnavným ochráncem a propagátorem tvorby svého učitele. Přestože pracoval v Raymondově ateliéru pouhých pět let, jeho učitel ho ovlivnil trvale. Druhá část přednášky je proto věnována tomuto žákovi, dnes řediteli ateliéru Raymond Architectural Design Office, Tokyo.

Vstup na přednášku je zdarma.

O autorce

PaedDr. Irena Veverková je absolventka kladenského gymnázia a Pedagogické fakulty UK v Praze. V letech 1985-1995 byla historičkou Okresního muzea v Kladně, v roce 1992 vedoucí Melicharova vlastivědného muzea v Unhošti. Od dubna 1996 pracuje ve Státním okresním archivu v Kladně jako samostatná odborná archivářka, specializuje se na dějiny školství, dlouhodobě se zabývá regionální historií, architekturou města Kladna a osobnostmi kladenského regionu. Je autorkou řady výstav, odborných historických článků a publikací, mimo jiné knihy Raymond a Reimannové: osud židovské rodiny ve XX. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám