Hlavní obsah

Střední škola z Náchoda umožňuje zájemcům z řad veřejnosti vzdělání v kurzu Sanitář

Novinky, Jana Melicharová

Střední odborná škola sociální a zdravotní – Evangelická akademie z Náchoda pro zájemce z řad veřejnosti od září vyučuje akreditovaný kvalifikovaný kurz Sanitář.

Foto: Jana Melicharová

Ředitel školy Mgr. David Hanuš s budoucími sanitáři při výuce

Článek

Již od začátku září se pravidelně dvakrát v týdnu mezi studenty náchodské „zdrávky“, jak jí lidé v Náchodě říkají, vmísí studenti, kteří věkem již dávno do školních lavic nepatří. Jedná se o studenty kurzu Sanitář, který se ve SOŠ sociální a zdravotní – Evangelické akademii v tomto školním roce poprvé vyučuje.

„Pro tento zcela nový obor jsme získali akreditaci od Ministerstva zdravotnictví České republiky a vyučujeme ho společně s Oblastní nemocnicí Náchod. Do tohoto kurzu se mohou přihlásit všichni zájemci z řad veřejnosti, kteří o něj mají opravdu zájem. Nejsou totiž limitováni žádným vzděláním, jedinou podmínkou je ukončené základní vzdělání. Po absolvování kurzu se stanou tak potřebnými pracovníky na místech, která ve zdravotnictví chybí. Jejich pracovní zařazení se po absolvování kvalifikačního kurzu změní z „dělníka ve zdravotnictví“ na sanitáře,” informoval ředitel školy Mgr. David Hanuš.

„Budou pak pracovat v nelékařských profesích, starat se o zcela běžný denní komfort pacientů, o jejich lůžko, hygienu a další maličkosti, které mají každému pacientovi zpříjemnit pobyt v tak pro mnohé stresujícím prostředí. Zapojí se ale také například do činností v oblasti preventivní, rehabilitační, neodkladné, laboratorní či lékárenské péče, kde budou pracovat vždy pod dohledem zdravotnických pracovníků,“ řekl ředitel.

„Jsem překvapený, jaký zájem o tento kurz je. V prvním letošním podzimním běhu ho máme plně obsazený. Chodí k nám tak 20 studentů, tedy převážně studentek, neboť teoretická výuka, kde musí zájemci absolvovat sto hodin, probíhá v prostorách školy a zajišťují ji naši plně kvalifikovaní učitelé odborných předmětů a také odborníci z praxe. Praktická výuka v počtu osmdesáti hodin pak proběhne ve zdejší náchodské nemocnici. Celý kurz pak končí v prosinci závěrečnou zkouškou,” dodal David Hanuš.

I když je nový akreditovaný kurz Sanitář ve Střední odborné škole sociální a zdravotní – Evangelické akademii Náchod v plném běhu, už teď vedení školy přemýšlí o tom dalším, který by měl proběhnout v jarních měsících roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám