Hlavní obsah

Střední Moravou na kole po stopách našich předků

Novinky, Radim Kašpar

Střední Morava se v posledních letech stává opravdovým rájem cyklistů. Stačí si jen vybrat trasu a vydat se třeba na cestu po stopách našich předků. Spoustu z vás jistě nadchne třeba trasa po pevnůstkách císařsko-královské olomoucké pevnosti z konce 18. století.

Foto: Střední Morava - sdružení cestovního ruchu

Cyklotoulky

Článek

Naučná stezka po pevnůstkách spojuje na třicet vojenských objektů v celkové délce 30 kilometrů. Stezka vás seznámí s fortifikační historií města "in natura" a přitom navíc "on line". Stačí vzít GPS navigaci a vyrazit za pomoci satelitů k vytipovanému objektu. Odtud vás chytrý telefon přes QR kód (umístěný na stručné infotabuli) spojí s internetovou prezentací, a můžete se tak o každém místě dozvědět další zajímavé informace. Ze systému opevnění jsou čtyři pevnosti zcela přístupné – Korunní pevnůstka, Fort XIII, Fort XVII a Fort Radíkov.

Přichystáno je dalších mnoho tipů na výlety. Nenechte si ujít i další cyklostezky, jako například Durana - Výlet do minulosti, Na chmelnici Hané, Za živou vodou, Loupežnickou cyklotrasu a mnohé další.

Na kole do minulosti Moravskou bránou, cyklostezka po stopách lovců mamutů, vede v oblasti Přerova, Lipníka nad Bečvou a Hranic. Trasa dlouhá celkem 70 kilometrů navazuje na dávnou obchodní cestu zvanou Jantarová stezka a začíná v jedné z nejvýznamnějších lokalit lovců mamutů v Evropě, v Přerově – Předmostí. Poté co shlédnete pozůstatky pravěkého života, vás stezka zavede ke známému středověkému hradu Helfštýn.

Pokud budete pokračovat dále cestou do Lipníku a Hranic, můžete se zastavit také u pozůstatků hradu Drahotuš. A to stále není vše. Na stezce zamíříte i k místům, o jejichž existenci mnohdy ani místní netuší. Mezi taková patří třeba pozůstatky opevnění Hradištěk u Ústí z 9. století nebo mohylník u Hlinska. Nemusíte se bát, že tyto cíle minete, na každou pamětihodnost vás upozorní informační tabule.

Každý z milovníků cykloturistiky si může nakonfigurovat svou vlastní trasu v závislosti na výškovém profilu, délce, náročnosti či atraktivitě s trasou spojené. Bližší informace na webu Střední Moravy nebo na Facebooku, kde právě končí jarní fotografická soutěž.  

Reklama

Výběr článků

Načítám