Hlavní obsah

Strážníci ve Frýdku-Místku řešili desítky případů nenošení roušek a shlukování

Novinky, Jana Matějíková
Aktualizováno

Povinnost nosit roušky a neshlukovat se platí již několik dní. Přesto městská policie ve Frýdku-Místku denně řeší porušování těchto vládních nařízení. Někteří lidé se na veřejnosti stále pohybují bez roušek nebo se na veřejně dostupných místech setkávají ve větším počtu, než je dovoleno.

Foto: magistrát FM

MP

Článek

„Největší problémy jsou s lidmi bez domova a dalšími sociálně nepřizpůsobivými občany, kteří nenosí roušky. Téměř denně to řešíme zejména v okolí prodejny Alberta u místeckého náměstí nebo u Krakenu na Slezské ve Frýdku. Bohužel, přimět tyto osoby k nasazení roušky nebo šátku, je téměř nemožné, protože oni se žádného trestu nebojí. Pokuty neplatí a ví, že zavřít je nemůžeme,“ posteskl si ředitel městské policie Ivo Kališ.

Uvedené osoby hlásí magistrátu, který jim může ve správním řízení uložit vysokou pokutu až 20 tisíc korun a tu následně vymáhat formou exekucí na sociální dávky nebo důchod, pokud je tedy přestupci pobírají. Magistrát od strážníků eviduje přes 50 nahlášených osob, které porušili nařízení krýt si nos a ústa rouškou nebo šátkem.

Problémem je také shlukování. Od 24. března platí, že na veřejně dostupných místech smí lidé pobývat nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání nebo pohřbu. Ani v tomto případě ale mnozí nová pravidla nerespektují.

„V Sadech Svobody na Slezské jsme řešili hned několik případů shlukování, v parku se setkávaly celé rodiny s dětmi. Podobné problémy jsme zaznamenali taky v lokalitě ulic Křižíkova a Míru nebo na hřištích, která nejsou oplocená. Porušením zákazu shlukování se zabývá Krajská hygienická stanice, které jsme nahlásili 23 osob,“ doplnil ředitel strážníků Ivo Kališ.

„Lidí, kteří nosí roušky a neshlukují se, je naštěstí většina. Stále jsou ale mezi námi i ti, kteří to ignorují. A to přispívá k tomu, aby se nákaza Covid-19 mohla dále šířit, což jistě nikdo z nás nechce. Pokud tedy uvidíte někde hloučky lidí nebo někoho, kdo se pohybuje mezi lidmi bez roušky, volejte strážníky nebo policii. Je to účinnější než dávat fotky na FB, kde se kolem toho diskutuje, ale věc se neřeší,“ vyzval primátor Michal Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám