Hlavní obsah

Strážníci Městské police Ostrava byli vyznamenání stužkou Za záchranu života

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 20. března předal na zasedání Rady města Ostravy primátor Tomáš Macura třem strážníkům Petru Velebovi, Adamu Rokošovi a Pavolu Kiklošovi stužky Za záchranu života. Strážníky představil a událost komentoval ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.3.2018 Strážníci městské Policie Ostrava Zleva: Petr Veleba, Adam Rokoš, Pavol Kikloš, kteří obdrželi stužku Za záchranu života.

Článek

Událost se stala 7. února 2018 ráno. Strážníci Petr Veleba, Adam Rokoš a Pavol Kikloš řešili přestupek v Ostravě-Přívoze. V té chvíli za strážníky přišel občan, který je upozornil, že na křižovatce ulice Hlučinské a Koksární leží na zemi muž. 

Strážníci se na místo vydali. Za odstaveným autobusem našli muže, který ležel tváří k zemi. Z hlavní silnice ho nebylo vidět a nebýt všímavého kolemjdoucího, muž by pravděpodobně bez pomoci nepřežil.

„Ležícího muže jsme obrátili na záda, abychom zjistili, co s ním je. Měl tržnou ránu na čele, pravděpodobně způsobenou pádem. Byl promodralý a nedýchal. Rozepnuli jsme mu bundu, zaklonili hlavu a začali masáž srdce a další úkony život zachraňující,” konstatovali Adam Rokoš a Pavol Kikloš.

Petr Veleba mezitím zavolal záchrannou službu a komunikoval s lékařem. „Problém byl v tom, že muž se sice po minutě masáže dvakrát nadechl, ale pak zase přestal dýchat. Proto jsme mu celou dobu až do příjezdu záchranky prováděli masáž srdce. V této činnosti jsme se střídali,” uvedl Petr Veleba

Lékař, který dojel, zjistil, že muž utrpěl infarkt. Použil defibrilátor. Když začal souvisle dýchat, za pomocí strážníků jej naložili do sanitky a převezl do nemocnice. Tam se jeho stav zlepšil.

Následně lékař sdělil, že 63letý muž byl kardiak a po infarktu, který jej zastihl na cestě. Bez pomocí strážníků Městské policie Ostrava by nepřežil.

„Děkuji za váš čin. Za svědomitý výkon služby. Je to ukázka výborné práce Městské policie Ostrava a přiklad pro ostatní vaše kolegy,” řekl primátor Tomáš Macura. „Poděkování patří také občanovi, který si ležícího všimnul a strážníkům událost oznámil,” dodal primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám