Hlavní obsah

Strach jíst duši. Do brněnské Reduty se vrací Rainer Werner Fassbinder

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Duben je v činohře Národního divadla Brno ve znamení návratu R. W. Fassbindera. Ve ve čtvrtek 13. dubna je na scéně Reduty na programu hra Strach jíst duši, což je jevištní adaptace Fassbinderova filmového scénáře.

Foto: Kuba Jíra
Článek

O Fassbinderovi (žil v letech 1945 až 1982) se traduje, že si svou vášní, světovou proslulostí a talentem nezadá ani s hudebním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem.

Za nedlouhou tvůrčí etapu svého života byl režisérem 44 celovečerních filmů a výrazně se zapsal i v divadelní tvorbě. Byl hercem, producentem, režisérem i dramatikem.

Jeho jméno je významné i pro televizní tvorbu — je spjato se seriálovou adaptací Döblinovy románové fresky Berlin, Alexanderplatz (1980).

V Redutě na Zelném trhu, což je scéna Národního divadla Brno (NdB), se legendární tvůrce — enfant terrible nové vlny německého filmu, uznávaný, ale i averze vzbuzující umělec — představí prostřednictvím jevištní adaptace svého filmového scénáře Strach jíst duši. Filmová podoba v roce 1974 získala dvě ocenění na festivalu v Cannes.

V příběhu stárnoucí osamělé uklízečky Emmi Kurowské a o generaci mladšího „ušlechtilého divocha“ Salema ožije něžně brutální motiv milostného setkání dvou diametrálně odlišných světů. Původní scénář, který pro činohru NdB nově přeložil Martin Sládeček, se ve scénické úpravě Petra KlariNa Klára a renomovaného režiséra Jana Friče žánrově posunul k romantické kabaretní romanci s pohádkovými motivy.

Strach jíst duši je nevázanou, hořce ironickou oslavou mezilidských vztahů. V „love story navzdory“ ztělesní milence rozdílného věku, národnosti i sociální skupiny Ivana Hloužková a Roman Blumaier. V dalších rolích se představí například Jan Grundman, Petr Bláha, Isabela Bencová Smečková, Monika Maláčová či Gabriela Štefanová. 

Po premiéře (13. dubna v 19 hodin) budou následovat reprízy: 19. a 24. dubna, 6. května a 29. června 2017.

Dne 13. května se v rámci akce „Česko-německé kulturní jaro” uskuteční zahraniční premiéra inscenace na půdě komorní scény Divadla Brémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám