Hlavní obsah

Stezka železné opony byla otevřena v bavorském Bayerisch Eisensteinu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezinárodní cyklistická stezka EuroVelo 13, která je též označována jako Stezka železné opony, byla otevřena ve středu 11. června v bavorském Bayerisch Eisenstein u příležitosti 25 let pádu železné opony.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Stezka železné opony byla otevřena ve středu 11. června v bavorském Bayerisch Eisenstein u příležitosti 25 let pádu železné opony.

Článek

V bavorském městečku Bayerisch Eisenstein byla za účasti politických představitelů, představitelů dotčených měst, obcí, organizací a odborné veřejnosti z české a bavorské strany slavnostně otevřena mezinárodní cyklistická trasa EuroVelo 13, která je též označována jako Stezka železné opony.

Slavnostní otevření této cyklotrasy je vyvrcholením a zároveň uzavřením projektu Plzeňského kraje a organizace Tourismusverband Ostbayern e.V., který měl za cíl vyznačení EuroVelo 13 ve spádovém území Plzeňského kraje, Horní Falce a Bavorska.

Stezka železné opony je součástí evropské dálkové cyklistické sítě EuroVelo, jejímž koordinátorem je Evropská cyklistická federace v České republice zastoupená Nadací partnerství. Stezka železné opony je nejdelší dálkovou cyklotrasou v délce 10 000 km a jako cyklotrasa sítě EuroVelo nese číslo 13.

Vede z pobřeží Barentsova moře od norsko-ruských hranic až po pobřeží Černého moře na hranice bulharsko-turecké. Prochází 20 státy koridorem bývalé železné opony v tzv. zeleném pásu, což je území, které bylo díky železné oponě ušetřeno před negativními vlivy člověka.

Slavnostní přestřižení železných drátů, symbolu železné opony, provedl náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu, cestovního ruchu a projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 Jiří Struček a za německého partnera Landrat Michael Adam.

Akce se zároveň zúčastnili cyklisté jedoucí po EuroVelo 13 od Aše až do Českých Velenic v rámci každoroční cyklojízdy Týden na kole, pořádané Nadací Partnerství, která je koordinátorem EuroVelo tras v České republice.

Návštěvníci si v rámci slavnostního otevření mohli prohlédnout nově otevřenou Galerii umění  "Kuns(t)räume ...grenzenlos", kde mohli shlédnout smyčku nových dílů cyklu Cyklotoulky, tentokrát po EuroVelo 13. Dále se mohli návštěvníci nechat provést budovou železničního nádraží a připomenout si tak jeho pohnutou historii.

Ve venkovních prostorách byla připravena i ochutnávka česko-německých regionálních potravin a piv z místních pivovarů. Navíc měli všichni účastníci možnost navštívit Muzeum Šumavy Sušice – pobočka Železná Ruda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám